Τέσσερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χωρισμένοι γονείς τα Χριστούγεννα

«Μην αφήνετε τελευταία στιγμή τη συζήτηση για το που θα περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά.»

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι οικογένεια έρχεται πιο κοντά, αλλά για τους γονείς που είναι χωρισμένοι, αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χωρισμένοι γονείς τη γιορτινή περίοδο ποικίλουν: από την ανησυχία για το αν ο πρώην σύζυγος/σύντροφος θα απογοητεύσει στη διαμόρφωση του προγράμματος των ημερών, έως το αίσθημα ενοχής ότι το παιδί δεν θα απολαύσει τις γιορτινές ημέρες όπως θα συνέβαινε αν ήταν παρόντες κι οι δυο του γονείς.

Ζήτημα 1ο. Ανησυχείτε ότι ο πρώην σύζυγος/σύντροφος θα σας απογοητεύσει

«Τα πιο δύσκολα τηλεφωνήματα που παίρνουμε από χωρισμένους γονείς που νόμιζαν ότι είχαν μια συμφωνία με τον πρώην ως προς το πως θα μοιραστούν οι υποχρεώσεις του γονιού τα Χριστούγεννα είναι ότι όλα τα σχέδια κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή», λέει στη HuffPost UK η ΄Εμμα Περμέιν, επικεφαλής του Οικογενειακού Δικαίου του Δικηγορικού Γραφείου Simpson Millar. «Σ’ αυτό το στάδιο είναι πολύ λίγα αυτά που μπορεί να κάνει κανείς».

«Μην αφήνετε τελευταία στιγμή τη συζήτηση για το που θα περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά», συμπληρώνει η ίδια. «Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ορίσετε τις προσδοκίες σας και να επιλύσετε οποιαδήποτε ζητήματα θα μπορούσαν να αναδυθούν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τα παιδιά και τα Χριστούγεννα», καταλήγει.

Κι ο Σιόμπχαν Φρίγκαρντ, ιδρυτής του Channel Mum.com, λέει ότι είναι σημαντικό να συζητά κανείς οποιεσδήποτε κρατήσεις θα ήθελε να κάνει όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ζήτημα 2ο: Δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε ένα πρόγραμμα

«Το καλύτερο και πιο δίκαιο πράγμα για όλα τα μέρη - ειδικά για τα παιδιά - είναι να γίνεται ανταλλαγή Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς και της Δευτέρας των Χριστουγέννων κάθε χρόνο», λέει η Νικολά Μπουθ, διευθυντής της ομάδας Single Parents Support.

Φτιάχνοντας ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, αυτό θα καθησυχάσει τους γονείς ότι αν τα παιδιά περνούν τη μια χρονιά τις ημέρες των Χριστουγέννων με τον έναν, την άλλη χρονιά θα τις περάσουν με τον άλλο γονιό. Το γονικό σχέδιο, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ένα έγγραφο στο οποίο θα πρέπει να αναφέρεται πως θα μοιράσουν οι γονείς τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητές τους τις γιορτινές ημέρες.

«Είναι πολύ σημαντικό ο ένας να είναι ανοιχτός κι ειλικρινής με τον άλλο και να μιλούν συχνά για το πως αισθάνονται», λένε στην HuffPost UK ο 44χρονος Ντέον κι η 36χρονη ΄Εμμα, οι οποίοι έχουν από κοινού την κηδεμονία του 3χρονου Γουίλιαμ. «Βασικό μας μέλημα είναι το καλύτερο για τον Γουίλιαμ». Μετά από καιρό που συζήτησης για το που θα περάσει ο μικρός τους γιος τα πρώτα του Χριστούγεννα, το πρώην ζευγάρι συμφώνησε οι δυο οικογένειες να περάσουν μαζί μέχρι να αποφασιστεί κάτι άλλο. «Συμβουλεύουμε τους γονείς απλά να μιλούν. Και να κάνουν ό,τι είναι σωστό για το παιδί».

Ζήτημα 3ο: Ανησυχείτε ότι δεν θα είναι τέλεια

Είναι πάρα πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς από τις εικόνες της τέλειας οικογένειας που βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να θυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι δεν υπάρχουν «τέλεια» Χριστούγεννα. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή τα γιορτάζει κανείς διαφορετικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνει λιγότερο ξεχωριστά.

Τα παιδιά χωρισμένων γονιών συχνά απολαμβάνουν διπλά Χριστούγεννα, όσο, όμως, ο ΄Αγιος Βασίλης ξέρει που θα ακουμπήσει τα δώρα του, τα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Η Ελέιν Κούπερ από το The Parent Connection. org.uk αναφέρει ότι οι γονείς θα πρέπει να ελευθερωθούν από την μη αναγκαία πίεση. «΄Ενα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που η κοινωνία έχει για να είμαστε τέλειοι τις ημέρες των Χριστουγέννων». Σύμφωνα με την άποψή της, θα πρέπει κανείς να ξεχάσει τις προσδοκίες που έχει για την ημέρα των Χριστουγέννων και να προσπαθήσει να σκεφθεί τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει».

Η Μπουθ είναι μια single mother και αναφέρει ότι η καλύτερη συμβουλή που έχει λάβει ποτέ είναι να τοποθετεί τα παιδιά πάνω απ′ όλους κι απ′ όλα. «ΙΚι ο καθένας από τους δυο γονείς έχει κάτι μοναδικό και ξεχωριστό να προσφέρει στο παιδί του», λέει.

Ζήτημα Νο 4: Τα παιδιά μένουν έξω από την εξίσωση

Σε έρευνα που διενέργησε το δικηγορικό γραφείο Simpson Milar, ανάμεσα σε 1.000 γονείς μόνο το 13% ρώτησε τα παιδιά που θα ήθελαν να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Παρ′ ότι και οι δυο γονείς μπορεί να έχετε μεγάλη επιθυμία να περάσετε τις ημέρες των Χριστουγέννων μαζί τους, ρωτήστε τα παιδιά σας με ειλικρίνεια τι ακριβώς εκείνα θα ήθελαν.

Κι ένα είναι σίγουρο: Αυτά θα σας δώσουν τη λύση!

ΠΗΓΗ: HuffPost UK