Θαλάσσια βλέννα εμφανίστηκε και στη Λήμνο

Ανησυχία αλιέων και τουριστικού κλάδου. Δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν σχετίζεται με την κατάσταση στον Μαρμαρά.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Ανησυχία επικρατεί στη Λήμνο μετά την εμφάνιση θαλάσσιας βλέννα καθώς φέτος, συγκριτικά με άλλες άλλες χρονιές το φαινόμενο είναι εντονότερο αν και εκτιμάται πως σε μερικές ημέρες θα έχει διαλυθεί.

Εξαιτίας και της κατάστασης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, οι συνειρμοί είναι δικαιολογημένοι αν και οι επιστήμονες, που ούτως οι άλλως παρακολουθούν οποιαδήποτε εξέλιξη, δεν έχουν αποφανθεί το ένα περιστατικό συνδέεται με το άλλο.

Φωτογραφία από limnosfm100.gr
Φωτογραφία από limnosfm100.gr
limnosfm100

Πιο έντονη είναι εμφάνιση της βλέννας-αν και όχι όπως στον Μαρμαρά- στα παράλια της Ίμβρου ενώ αρχικά εντοπίστηκε στον Αγια Σώζοντα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα και τις μαρτυρίες αλιέων που ανησυχούν ιδιαίτερα για το φαινόμενο όπως βέβαια και όσοι ζουν από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με το www.limnosfm100.gr o Δήμος προχώρησε στη λήψη δείγματος από τις παραλίες του νησιού ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, τόσο για το αν πρόκειται για την ίδια ουσία με αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά όσο και για το αν η ουσία αυτή είναι βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θάλασσα του Μαρμαρά
Θάλασσα του Μαρμαρά
Anadolu Agency via Getty Images

Η θαλάσσια βλέννα είναι αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης μικροσκοπικών φυκιών, που ονομάζεται φυτοπλαγκτόν. Το παχύρρευστο στρώμα, που μοιάζει με βλέννα, περιέχει μια ποικιλία μικροοργανισμών και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ηρεμίας (ακινησίας) στη θάλασσα και της ρύπανσης.

Η απόρριψη οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες και αλιευτικές δραστηριότητες, επηρεάζουν επίσης τη θάλασσα.

Για να αποφευχθεί το φαινόμενο, τα απόβλητα πρέπει να απορρίπτονται μετά την διύλισή τους - τη διαδικασία αφαίρεσης ακαθαρσιών, ρύπων και προσμείξεων.

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος μεταβαίνει άμεσα στη Λήμνο, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές της Λήμνου, υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες στο θαλάσσιο χώρο βόρεια, ανατολικά και δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού.

Οι επιθεωρητές επισκέπτονται αύριο τη Λήμνο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ρύπανση στις ακτές του νησιού και να προχωρήσουν σε δειγματοληψία η οποία θα αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για να διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, μεταβαίνουν το Σάββατο στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, τις οποίες θα κάνουν δύτες του Ινστιτούτου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνεται από τον Σωτήρη Ορφανίδη, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο το ελεγχόμενο φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο καθηγητής Τοπουζέλης συλλέγει και αναλύει τις εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2, μια αποστολή παρατήρησης της Γης από το Πρόγραμμα Copernicus που αποκτά συστηματικά οπτικές εικόνες σε υψηλή χωρική ανάλυση σε χερσαία και παράκτια νερά. Με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της έκτασης του φαινομένου, κ. Τοπουζέλης μεταβαίνει άμεσα στο νησί της Λήμνου ώστε να συλλέξει επιπλέον υλικό με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), δείγματα θαλασσινού νερού από το Β. Αιγαίο είχαν ληφθεί ήδη από τις αρχές Απριλίου και το φαινόμενο που περιγράφεται ως «συγκέντρωση άμορφης βλέννας φυτοπλαγκτού» βρίσκεται υπό παρακολούθηση για την εξέλιξή του.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας που είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν στη θαλάσσια ρύπανση καθώς και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το λιμεναρχείο Λήμνου και τους τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξουν άμεσες δράσεις επίλυσης του ζητήματος, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις δραστηριότητες των αλιέων αλλά και στην τουριστική κίνηση του νησιού.

Δημοφιλή