ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/01/2019 12:10 EET

Θερμοκρασίες έως και -21 βαθμούς Κελσίου έφερε στη Βόρεια Ελλάδα ο Τηλέμαχος

Ισχυρή χιονόπτωση σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Εύβοια.

Alexandros Avramidis / Reuters

Βουτιά του υδράργυρου προκάλεσε ο Τηλέμαχος με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως και -21 βαθμούς σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Νευροκόπι Δράμας το θερμόμετρο έδειξε -21 βαθμούς το πρωί της Τρίτης.

 

Στους -19 βαθμούς Κελσίου υποχώρησε ο υδράργυρος στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα. Το θερμόμετρο δείχνει -13 βαθμούς Κελσίου στην Κοζάνη και -12 βαθμούς στην Καστοριά. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται και στην κεντρική Μακεδονία με τον υδράργυρο να έχει πέσει στους -11 στο Κιλκίς και -10 σε Βέροια, Γιαννιτσά και Σέρρες.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του ισχυρού παγετού.

Αναλυτικότερα, στον νομό Ημαθίας τα οχήματα πρέπει να κινούνται με αλυσίδες από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας - Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και από το 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου. 

 

Στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, οι οδηγοί πρέπει να τοποθετούν αλυσίδες από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού – Σκρα και στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς και της πόλης του Κιλκίς, εκτός των κεντρικών δρόμων.

 

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες και στις επαρχιακές οδούς του πρώην Δήμου Πικρολίμνης. Στο μεταξύ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις εξόδους των δημοτικών διαμερισμάτων Παλιού και Νέου Αγιονερίου προς τον νομό Θεσσαλονίκης.

Εφοδιασμένα με αλυσίδες πρέπει να είναι τα οχήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Έδεσσας, στο δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα του νομού Πέλλας, από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Λαϊλιά στον νομό Σερρών.

Παγετός και πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και στη Χαλκιδική. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από την είσοδο Παλαιοκάστρου έως την Αρναία, στις επαρχιακές οδούς Ιερισσού - Ουρανούπολης από το 1ο έως το 16ο χιλιόμετρο, στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου- Βαρβάρας– Ολυμπιάδος, όπως και από το 44ο έως το 53ο και από το 81ο έως το 90ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Συκιάς.

Το ίδιο ισχύει για τα οχήματα που κινούνται από το 68ο έως το 75ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Σάρτης, στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Αγίου Όρους.

Προβλήματα υδροδότησης

Χωρίς νερό έχουν μείνει καταναλωτές και καταστήματα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Διακοπή υδροδότησης αναφέρθηκε στον δήμο Νεάπολης -Συκεών, στην οδό Γεωργίου Βαφοπουλου και σε όλες τις παρακείμενες οδούς αλλά και σε περιοχές του δήμου Κορδελιού.

Προβλήματα και στα νησιά

Στο μεταξύ τη Δευτέρα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Χίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να παρέμβει σε τέσσερις περιπτώσεις για τον απεγκλωβισμό ατόμων και την παροχή βοήθειας. Στις 6.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός δύο ατόμων στην περιοχή «18» με τη βοήθεια εθελοντών. 

 

Μια ώρα μετά, στις 7.00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός τριών ατόμων που επέβαιναν σε όχημα το οποίο βρισκόταν μεταξύ του χωριού Αυγώνυμα και του Ναυτικού Φυλακίου Προβατά. Τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην πόλη της Χίου με πυροσβεστικό όχημα.

Στις 8.30 το βράδυ, μεταφέρθηκαν με πυροσβεστικό όχημα ένας παιδαγωγός και δύο μαθητές από το Βροντάδο στις εγκαταστάσεις του χωριού της «Κιβωτού του Αιγαίου» στο Αίπος και μια ώρα μετά μεταφέρθηκε πάλι με πυροσβεστικό όχημα μια παιδαγωγός από το χωριό της  «Κιβωτού του Αιγαίου» στην πόλη της Χίου.

Επίσης Κλειστά λόγω των χιονοπτώσεων και των παγετών παραμένουν σήμερα σχολεία στα νησιά του βορείου Αιγίου.

Κρήτη, Θεσσαλία και Εύβοια στα λευκά

Ισχυρές χιονοπτώσεις και στην Κρήτη σύμφωνα με το cretapost.gr. Στο Ηράκλειο σημειώθηκε και χαλαζόπτωση ενώ ο χιονιάς προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές. Αντίστοιχη η εικόνα και στο Ρέθυμνο όπου σημειώνονταν κατά διαστήματα χαλαζοπτώσεις. 

Πυκνή χιονόπτωση και στις ορεινές περιοχές του νησιού και κυρίως σε  Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου, Ομαλό και Βιάννο. 

Ο δε δρόμος Ηράκλειο - Μεσαρά έκλεισε από το χιόνι το πρωί της Τρίτης στο ύψος του Μουλιανού Πόρου και σύμφωνα με το ekriti.gr, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στις Αγιές Παρασκιές του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. 

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και στη Θεσσαλία με τη λίμνη Λογγά που απέχει περί τα 50 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα να παγώνει σύμφωνα με το

trikalavoice.gr.  

Eπίσης στα ορεινά της Εύβοιας το χιόνι φτάνει και ξεπερνά τους 30 πόντους, με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το evoiazoom.gr στα λευκά ντύθηκε και η πόλης της Χαλκίδας.  

Μέχρι νωρίς το πρωί χιόνιζε έντονα και ακατάπαυστα με αποτέλεσμα να το «στρώσει» για τα καλά σε όλη την πόλη

Προβλήματα στην κυκλοφορία και στην Πελοπόννησο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.

Επίσης, με δυσχέρεια γίνεται η κυκλοφορία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στους παρακάτω δρόμους της Αρκαδίας:

 

-Στην επαρχιακή οδό Αστρους - Καστρίου, στην θέση Δραγούνι.

-Στην επαρχιακή οδό Αγίου Πέτρου - Καστρίου, στην διασταύρωση Βουρβούρων.

-Στην επαρχιακή οδό Αστρους - Αγίου Πέτρου, στο ύψος του 39ου χιλιομέτρου.

-Στην επαρχιακή οδό Αγίου Ανδρέα - Καστάνιτσας, στο ύψος του 16ου χιλιομέτρου.

-Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου, από το 15ο, έως το 45ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στα εξής σημεία:

-Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

-Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

-Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

-Στην επαρχιακή οδό Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικά - Τιτάνι, από το 1ο , έως το 13ο χιλιόμετρο.

-Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Αργολίδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Αργους - Τρίπολης, από το 30ο έως το 38ο χιλιόμετρο.

Στη Λακωνία, με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης (μέσω Ταΰγετου) από το 40ο έως το 46ο χιλιόμετρο.