Θρίλερ στο Καμερούν: Απαγωγή άνω των 70 μαθητών

Θρίλερ στο Καμερούν: Απαγωγή άνω των 70 μαθητών
MARCO LONGARI via Getty Images

Πάνω από 80 άτομα, κυρίως μαθητές, απήχθησαν από σχολείο στην πόλη Μπαμέντα, στο δυτικό Καμερούν, νωρίς τη Δευτέρα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές. Από πλευράς του, το BBC κάνει λόγο για τουλάχιστον 78 απαχθέντες μαθητές, καθώς και άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του σχολείου.

Ο Αντόλφε Λέλε Λ’Αφρίκ, κυβερνήτης της επαρχίας, απέδωσε την ενέργεια αυτή σε πολιτοφυλακές αυτονομιστών/ αποσχιστών. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά της χώρας εξέγερση με σκοπό την απόσχιση από το Καμερούν. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμα ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια, η οποία έλαβε χώρα σε μια αγγλόφωνη περιοχή.

Οι πολιτοφυλακές, που ζητούν ανεξαρτησία των δύο αγγλόφωνων περιοχών (βορειοδυτικά/ νοτιοδυτικά) έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ των σχολείων, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τη γαλλόφωνη κυβέρνηση του Πολ Μπιγιά.

«Συνολικά 81 άτομα απήχθησαν, περιλαμβανομένου του διευθυντή του σχολείου» είπε στο Reuters στρατιωτική πηγή, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, μα δεν ήταν σε θέση να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Σύμφωνα με το BBC, οι αποσχιστές θέλουν την ίδρυση ενός νέου κράτους, της «Αμπαζονίας», και άρχισαν να εμφανίζονται το 2017, μετά την καταστολή μεγάλων διαδηλώσεων, των οποίων ηγούνταν δικηγόροι και δάσκαλοι, σχετικά με αυτό που έχει εκληφθεί ως αποτυχία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει επαρκώς τα αγγλόφωνα νομικά και εκπαιδευτικά συστήματα στα βορειοδυτικά και τα νοτιοδυτικά της χώρας. Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πως βασίζεται πάρα πολύ σε ανθρώπους που έχουν λάβει γαλλική νομική και εκπαιδευτική κατάρτιση, οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις- κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό, περιθωριοποιώντας την αγγλόφωνη μειονότητα, που αποτελεί το 20% του πληθυσμού.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή