Τι απάντησε ο Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν θα παραχωρούσε εδάφη της Ουκρανίας

Η περίεργη αναφορά "αυτή είναι η ζωή..." και η αινιγματική απάντηση στο πώς φαντάζεται μια νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας.
|

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο CBS και ο δημοσιογράφος, Σκοτ Πέλλι του έκανε με ευθύ τρόπο δύο κρίσιμες ερωτήσεις: εάν θα παραχωρούσε εδάφη της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την ειρήνη και πώς φαντάζεται τη ”νίκη” για την Ουκρανία, για την οποία δηλώνει βέβαιος.

Απόσπασμα της συνέντευξης:

-Είστε διατεθειμένος να παραχωρήσετε οποιοδήποτε μέρος της Ουκρανίας, ως αντάλλαγμα για την ειρήνη;

Γενικά, δεν προτιθέμεθα να παραδώσουμε τη πατρίδα μας. Έχουμε ήδη ”δώσει” πολλές ζωές. Πρέπει να είμαστε δυνατοί, σταθεροί όσο μπορούμε. Αλλά αυτή είναι η ζωή. Συμβαίνουν διάφορα...

-Είναι υπό διαπραγμάτευση;

Το ζήτημα αυτό σίγουρα θα τεθεί στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Καταλαβαίνουμε την ρωσική πλευρά. Ξέρουμε πως ένα από το βασικά τους ζητήματα για τα οποία μιλούν συνέχεια είναι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος. Σίγουρα, δεν θα το κάνω αυτό. Και σίγουρα θα ήθελαν να πάρουν τις νότιες περιοχές της χώρας μας. Καταλαβαίνω πως τέτοια ζητήματα θα τεθούν κατά τις διαπραγματεύσεις, αν υπάρξουν ποτέ. Αλλά από την αρχή του πολέμου δεν είχαμε πρόθεση να παραχωρήσουμε εδάφη μας. Εάν ήμασταν, δεν θα είχε γίνει πόλεμος.

-Σε όλες τις ομιλίες σας λέτε πως η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Πώς πιστεύετε θα είναι αυτή η νίκη για εσάς;

Νίκη. Πρώτα απ′ ΄ολα ο λαός μας θα νιώσει τη νίκη. Οι πρόσφυγες, που είναι το αίμα του σώματος που είναι η Ουκρανίας, θα επιστρέψουν. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει τίποτα. Οι βομβαρδισμοί θα τελειώσουν, θα ανακτήσουμε τα εδάφη μας. Δεν θα υπάρχουν ρώσοι στρατιώτες στην χώρα μας. Αντιλαμβάνομαι πως δεν θα αποσυρθούν από την Κριμαία. Θα υπάρχουν διαφωνίες και διαπραγματεύσεις για την μία και την άλλη περιοχή στα νότια, στο Ντομπάς. Ξέρω ακριβώς τι πρέπει να γίνει πριν πω ”αυτή είναι νίκη”, αλλα αν μου επιτρέπεται δεν θα το πω τώρα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα