Τι έφερε στο φως η σκαπάνη από την Υστερη Νεολιθική Εποχή στον αρχαιότερο οικισμό της Καρυστίας

Ο λόγος για την περιοχή Γκουριμάδι που ανασκάπτεται για τέταρτη περίοδο φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα.
Θέση Γκουρμάδι. Γενική άποψη ανασκαφής
Θέση Γκουρμάδι. Γενική άποψη ανασκαφής
ΥΠΠΟΑ

Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις τς Νότιας Καρυστίας. Ο λόγος για την περιοχή Γκουριμάδι Καρύστου που ανασκάπτεται για τέταρτη περίοδο φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα. Στην τελευταία περίοδο ανασκαφής, λοιπόν, από 24-05-2021 έως 11-06-2021, σε προέκταση του ήδη γνωστού οικισμού προς τη δυτική πλευρά, αποκαλύφθηκαν τρεις αβαθείς κυκλικές οπές (πασσαλότρυπες) σε σειρά, που πιθανόν χρησίμευαν για την τοποθέτηση πασσάλων. Η διερεύνηση της χρήσης των οπών αυτών θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο, το 2022.

Θέση Γκουριμάδι. Τομή 5, λίθινο γουδί
Θέση Γκουριμάδι. Τομή 5, λίθινο γουδί
ΥΠΠΟΑ

Η σημαντικότητα του οικισμού που χρονολογείται μέσω των ευρημάτων του στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή είναι μεγάλη επειδή μάλλον αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό στην περιοχή της Καρυστίας.

Θέση Γκουριμάδι. Τομή 5, μετάλλινος οπέας
Θέση Γκουριμάδι. Τομή 5, μετάλλινος οπέας
ΥΠΠΟΑ

Κινητά ευρήματα όπως λίθινα εργαλεία μεταξύ αυτών και τριπτήρες, κατεργασμένες λεπίδες οψιανού, αιχμές βελών, αποδεικνύουν ότι το επικρατέστερο υλικό είναι αυτό του οψιανού γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εμπορικές ανταλλαγές και επαφές του οικισμού με τα πλησίον ευρισκομένων νησιά του Αιγαίου. Κατά τη διαλογή των ευρημάτων βρέθηκαν σημαντικά δείγματα αγγείων της Ύστερης Τελικής Νεολιθικής Εποχής πολλά εκ των οποίων και γραπτά.

Θέση Γκουριμάδι. Τομή 5, οπές (πασσαλότρυπες)
Θέση Γκουριμάδι. Τομή 5, οπές (πασσαλότρυπες)
ΥΠΠΟΑ

Η ανασκαφή διενεργείται από το Νορβηγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την εποπτεία της έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη δυναμική της συγκεκριμένης θέσης, έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την κήρυξή της ως αρχαιολογικού χώρου.

Δημοφιλή