Τι έπεσε πάνω στην Σελήνη την ώρα της ολικής έκλειψης

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιο φαινόμενο βιντεοσκοπήθηκε κατά την διάρκεια ολικής έκλειψης.
Η λευκή τελεία που μόλις διακρίνεται κάτω αριστερά, ήταν μία πέτρα από κομήτη που έπεσε πάνω στην Σελήνη κατά την διάρκεια της ολικής έκλειψης.
Η λευκή τελεία που μόλις διακρίνεται κάτω αριστερά, ήταν μία πέτρα από κομήτη που έπεσε πάνω στην Σελήνη κατά την διάρκεια της ολικής έκλειψης.
Griffith Observatory

Την περασμένη Κυριακή και την Δευτέρα, οι κάτοικοι του Δυτικού ημισφαιρίου με καθαρούς ουρανούς είχαν την τύχη να δουν την τελευταία σεληνιακή έκλειψη της δεκαετίας. Γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής στις ανατολικές ΗΠΑ ( 7 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), κατά τις ζωντανές μεταδόσεις του φαινομένου, μία ξαφνική και σύντομη λάμψη ήταν ορατή πάνω στην σεληνιακή επιφάνεια.

Ο Αντονι Κουκ, αστρονόμος στο Παρατηρητήριο Γκρίφιθ του Λος Αντζελες, το οποίο μετέδιδε ζωντανά την έκλειψη, σκέφτηκε ότι επρόκειτο για κάποιο στιγμιαίο πρόβλημα της κάμερας. Αμέσως μετά, όμως, άλλοι αστρονόμοι, πολίτες και επιστήμονες άρχισαν να ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα τις δικές τους εικόνες από την στιγμιαία λάμψη.

Η μόνη εξήγηση ήταν ότι κάτι έπεσε πάνω στην επιφάνεια της σελήνης και καταστράφηκε. Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν είναι καθόλου σπάνια. Αυτό που σπανίζει είναι η βιντεοσκόπησή τους και είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο φαινόμενο κατά την διάρκεια ολικής έκλειψης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επρόκειτο για μία πέτρα από κομήτη, με μήκος 30 εκατοστών και βάρος γύρω στα δέκα κιλά. Μια μικρή πέτρα, δηλαδή, η σύγκρουση της οποίας ήταν ορατή από την Γη λόγω της απίστευτης ταχύτητας με την οποία κινείτο. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπολογισμούς, η ταχύτητά της θα πρέπει να έφτανε τα 68.000 χιλιόμετρα την ώρα - ταχύτητα διπλάσια από εκείνη με την οποία τα παλιά διαστημόπλοια της NASA έπρεπε να αναπτύξουν μετά την απογείωσή τους για να βγουν από το πεδίο βαρύτητας της Γης.