ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2018 08:39 EET | Updated 08/11/2018 08:42 EET

Τι κρύβεται πίσω από την αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

ASSOCIATED PRESS

Η αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «κατάφωρη απόπειρα» υπονόμευσης και τερματισμού της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Με ανακοίνωσή της που ανάρτησε στο Τwitter, η Πελόζι κάλεσε τον προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ να αυτοεξαιρεθεί από κάθε εμπλοκή στην έρευνα, επικαλούμενη «τις απειλές για να υπονομεύσει και να την αποδυναμώσει».

«Το Κογκρέσο πρέπει να λάβει άμεση δράση να προστατέψει το κράτος δικαίου και την αξιοπιστία της έρευνας», συμπλήρωσε.

Μια δύσκολη σχέση

Σημειώνεται πως ο Σέσσιονς παραιτήθηκε μετά από απαίτηση του Αμερικανού Προέδρου ενώ με αυτόν τρόπο τερματίστηκε και μια μακρά διαμάχη σχετικά την έρευνα για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ είχε εξαπολύσει πυρά κατά του Σέσσιονς δηλώνοντας «απογοητευμένος» με το έργο του, εκφράζοντας την οργή του για την απόφαση του υπουργού να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα όσον αφορά τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη. «Δεν έχω υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι πολύ θλιβερό», είχε πει σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Hill. Επιπλέον, τον κατηγορούσε για τη στάση του στο μεταναστευτικό, δηλώνοντας «Δεν είμαι ικανοποιημένος για τα σύνορα. Δεν είμαι ικανοποιημένος για μια σειρά πραγμάτων, όχι μόνο αυτό». Παρά την επίμονη κριτική του τότε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε αποφασίσει να αποπέμψει τον υπουργό του.

Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ

Αντίστοιχα ο Δημοκρατικός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρακώλυσης της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί από τον Λευκό Οίκο.

«Οποιοσδήποτε αποπειραθεί να επέμβει ή να παρακωλύσει την έρευνα του Μάλερ πρέπει να λογοδοτήσει. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή. Είμαστε μια χώρα όπου ισχύει το κράτος του νόμου και οι κανόνες δεν υπόκεινται στις ενέργειες ενός άνδρα με κίνητρο το ίδιο συμφέρον», τόνισε ο Χόλντερ, υπουργός Δικαιοσύνης επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

 

PA Ready News World

«Κάτι κρύβει» ο Τραμπ

Αντίστοιχα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ απαίτησε ο Μάθιου Ουίτακερ, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, να αυτοεξαιρεθεί από την ευθύνη της επίβλεψης της έρευνας για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, την οποία διενεργεί ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ.

«Με δεδομένες προηγούμενες τοποθετήσεις του, με τις οποίες είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης και της επιβολής περιορισμών στην έρευνα του Μάλερ, ο κ. Ουίτακερ θα όφειλε να αυτοεξαιρεθεί από την επίβλεψή της για τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του ως υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης», έκρινε ο Σούμερ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ξεκάθαρα, ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) έχει κάτι να κρύψει», συμπλήρωσε ο Σούμερ, λίγες ώρες αφότου ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους έκανε σαφές — μέσω Twitter — ότι εξανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο Ουίτακερ ήταν σχολιαστής του CNN για νομικά θέματα το 2017, όταν είχε γράψει ένα άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Η έρευνα του Μάλερ για τον Τραμπ υπερβαίνει τα εσκαμμένα», που είχε δημοσιευθεί στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου (1). Σε αυτό, επιχειρηματολογούσε ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις προσωπικές οικονομικές δοσοληψίες του Τραμπ ή εκείνες της οικογένειάς του, κρίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση ο Μάλερ θα υπερέβαινε την εντολή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box