ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2018 08:09 EET | Updated 08/11/2018 14:28 EET

Ανάκληση διαπίστευσης για τον δημοσιογράφο του CNN που ζόρισε τον Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ανακαλεί μέχρι νεωτέρας τη διαπίστευση δημοσιογράφου του CNN, λίγες ώρες μετά το «θερμό επεισόδιο» που είχε ο τελευταίος με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ 

Στη συνέχεια μάλιστα ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως ο δημοσιογράφος επιτέθηκε σωματικά στην υπάλληλο που προσπάθησε να του πάρει το μικρόφωνο «αξιοποιώντας» την αμφιλεγόμενη μαρτυρία συντάκτη της γνωστής ιστοσελίδας Infowars η οποία έχει ακροδεξιό, ρατσιστικό περιεχόμενο και στηρίζει τις πιο ακραίες πολιτικές του Τραμπ. Το δε βίντεο που προωθούνται εκτιμάται πως είναι πειραγμένο, αλλά Λευκός Οίκος και Infowars υποστηρίζουν εξαιτίας αυτής της κίνησης του Ακόστα κρίθηκε απαραίτητο να ανακληθεί η διαπίστευση του δημοσιογράφου του CNN. 

Ο διαπληκτισμός Ακόστα-Τραμπ

H είδηση ήρθε από τον ίδιο των δημοσιογράφο, Τζιμ Ακόστα o οποίος αναφέρεται στον αποκλεισμό του με σειρά αναρτήσεων στον Twitter. 

Η έντονη λογομαχία ξεκίνησε όταν ο Ακόστα πήρε το μικρόφωνο και επιχείρησε να ρωτήσει τον Τραμπ  για τα καραβάνια των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για εισβολή. Ο Τραμπ του απάντησε: «Άσε εμένα να διοικώ τη χώρα και εσύ διοίκησε το CNN. Και αν το έκανες  καλά θα είχατε υψηλότερη τηλεθέαση.Αρκετά!».

Στη συνέχεια ο Ακόστα αρνήθηκε να δώσει πίσω το μικρόφωνο στην υπάλληλο του Λευκού Οίκου ώστε να ακολουθήσουν άλλες ερωτήσεις ενώ ο Τραμπ αρνείτο να απαντήσει στο δημοσιογράφο. 

«Το CNN πρέπει να ντρέπεται που δουλεύεις για αυτό. Είσαι αγενής, φρικτός άνθρωπος», είπε ο Τραμπ στον Ακόστα. «Όταν μεταδίδεις ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που κάνει το CNN, είσαι εχθρός του λαού!», πρόσθεσε.

Στην ίδια, 90λεπτη συνέντευξη, ο Ρεπουμπλικάνος εγκάλεσε μια μαύρη δημοσιογράφο διότι του έθεσε μια «τόσο ρατσιστική ερώτηση» όταν του ζήτησε να τοποθετηθεί για το αν αυτοπροβαλλόμενος ως «εθνικιστής» ενισχύει το κίνημα του «λευκού εθνικισμού», των ρατσιστών.

Ο Ακόστα και η στάση του CNN

Ο Ακόστα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος του Τραμπ, καθώς του θέτει συχνά με πιεστικό τρόπο ερωτήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ακόστα απαίτησε ο Τραμπ να του απαντήσει σε ένα ερώτημα για ένα από τα «καραβάνια» των μεταναστών και στη συνέχεια του έθεσε ερωτήματα για την έρευνα σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

 

Randy Holmes via Getty Images

Στο μεταξύ το CNN μετά την ανάκληση της διαπίστευσης του δημοσιογράφου χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ «αντιαμερικανικά» και τάχθηκε υπέρ του Ακόστα. «Η ελευθερία του Τύπου είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη Δημοκρατία», τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Αντίστοιχα η Ένωση Ανταποκριτών Λευκού Οίκου (White House Correspondents’ Association, WHCA) αποκάλεσε «απαράδεκτη» την αναστολή μέχρι νεοτέρας της ισχύος της διαπίστευσης ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου CNN, του Τζιμ Ακόστα, ο οποίος προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ένωση χαρακτήρισε «αδύναμη» και «λαθεμένη» την απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ να «τιμωρήσει» τον Ακόστα επειδή επέμενε να θέτει πιεστικά ερωτήσεις στον αμερικανό πρόεδρο και τόνισε ότι «διαμαρτύρεται έντονα» για αυτήν.

«Η ανάκληση της πρόσβασης στο κτιριακό συγκρότημα του Λευκού Οίκου (...) είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η WHCA (1). «Προτρέπουμε τον Λευκό Οίκο να ακυρώσει αμέσως αυτή την αδύναμη και λαθεμένη ενέργεια», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε αμφιβάλλει πως αυτή η αντίδραση (της αμερικανικής προεδρίας) ήταν δυσανάλογη με το υποτιθέμενο παράπτωμα να παρακολουθήσει το βίντεο από τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα», συμπληρώνει η Ένωση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει στην ελευθερία του Τύπου, περιμένει και ενθαρρύνει τις σκληρές ερωτήσεις», υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, όμως «δεν ανεχόμαστε όμως ποτέ ένας ρεπόρτερ να βάζει τα χέρια του πάνω σε μια γυναίκα που απλώς προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά της, της εκπαιδευόμενης στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε για να δικαιολογήσει την αναστολή της διαπίστευσης του Τζιμ Ακόστα.  

Sponsored Box