Τι μπορεί να "κρύβει" η πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, τι συμβαίνει με την ουκρανική αεράμυνα

Αν και η επιλογή μοιάζει σχεδόν, "τυχαία" μπορεί και να ήταν τελικά πολύ καλά μελετημένη από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων.
via Associated Press

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις το Μ.Σάββατο στην Οδησσό, τη στιγμή που οι προσπάθειες της Μόσχας εστιάζονται στην Ανατολική Ουκρανία, σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να φαντάζουν «τυχαίες». Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν φρικτές.

Δύο πολυκατοικίες χτυπήθηκαν και οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι, η Κιρα, μόλις τριών μηνών, η μητέρα και η γιαγιά του.

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως μια πράξη με στόχο την πρόκληση «τρόμου» από την κυβέρνηση του Κιέβου που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών και την βούληση του λαού να αντισταθεί.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έπληξαν νόμιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όμως, θα μπορούσε να υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση για το χθεσινό πλήγμα, όπως αναφέρει το ΒΒC.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το BBC πήρε συνέντευξη από εκπρόσωπο της Αντιαεροπορικής Ταξιαρχίας Πυραύλων του Ντνίπρο, ο οποίος είναι και ένας από τους υπεύθυνους για την αεράμυνα της χώρας.

Ο καπετάνιος Βασίλ Κραβτσούκ είχε πει πως επί του παρόντος δεν υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα αντιαεροπορικά συστήματα για να καλύψουν όλη τη χώρα, αφήνοντας κάποια τυφλά σημεία, «τρύπες» στην άμυνα της χώρας.

NurPhoto via Getty Images
via Associated Press

«Ο εχθρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα τυφλά σημεία για να χτυπήσει», είχε εκτιμήσει ο ίδιος.

Όμως, το κρίσιμο σημείο σε αυτή την συνέντευξη ήταν η εξής παρατήρηση: «Εάν τα στρατεύματα κινούνται ανατολικά, δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να πάρουμε τα συστήματά μας από τη δύση και να τα μετακινήσουμε ανατολικά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη μισή Ουκρανία εντελώς χωρίς προστασία. Επειδή τα ρωσικά συστήματα μπορούν να χτυπήσουν 3.000 χλμ. (1.860 μίλια) μακριά».

Και συνέχισε: «Τα πλήγματα, όπως δείχνει τώρα η πρακτική (σ.σ. των Ρώσων), πραγματοποιούνται όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στη δυτική και κεντρική Ουκρανία».

via Associated Press
via Associated Press

Αυτό που εννοεί είναι πως όσο η Ρωσία έχει την ικανότητα –και τη βούληση– να χτυπά σε ολόκληρη τη χώρα, η ουκρανική αεράμυνα αναγκάζεται να «απλωθεί» και άρα να είναι λιγότερο «πυκνή».

Δεδομένου ότι ο έλεγχος των ουρανών θα είναι κρίσιμος στον αγώνα για το Ντονμπάς, μπορεί να υπάρχει μια φρικτή λογική πίσω από επιθέσεις όπως αυτές στην Οδησσό και στο Λβιβ πριν μερικές ημέρες.

Δημοφιλή