ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2018 13:41 EET | Updated 23/01/2018 18:36 EET

Σεισμός 7.9R στην Αλάσκα: Λήξη συναγερμού για τσουνάμι

Wetframes via Getty Images

Ο ισχυρός σεισμός των 7.9 Ρίχτερ που χτύπησε την Αλάσκα έθεσε σε επιφυλακή τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ λόγω της προειδοποίησης για τσουνάμι που ανακοίνωσε το Σύστημα Προειδοποίησης Τσουνάμι της χώρας με πολλούς πολίτες των παράκτιων περιοχών να σπεύδουν στα οχήματά τους προκειμένου να μεταβούν σε ασφαλή περιοχή.  

«Συνήθως ακούω την εβδομαδιαία δοκιμή σειρήνων στις 14:00 τις Τετάρτες, έτσι το να τις ακούω στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης είναι πραγματικά τρομακτικό», έγραψε κάτοικος στο Twitter συνοδεύοντας το σχόλιό της με σχετικό βίντεο.

Την ίδια στιγμή βίντεο με τους αυτοκίνητα να έχουν κατακλύσει τους δρόμους κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα αποδεικνύοντας τον τρόμο που βίωσαν οι κάτοικοι των δυτικών ακτών των ΗΠΑ.  

 

Παράλληλα, οι αρχές της χώρες εξέδωσαν μία σειρά από συμβουλές σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που βρεθεί στο διάβα των τεράστιων κυμάτων. Περιληπτικά οι οδηγίες αφορούν στο να μεταβεί σε ένα σημείο με σχετικά μεγάλο υψόμετρο. Ειδικά όμως αναφέρουν:

Μεταβείτε προς την ενδοχώρα ή σε υψηλότερο έδαφος και μακριά από τις καθορισμένες ζώνες κινδύνου τσουνάμι ή μετακινηθείτε σε τελευταίους ορόφους ενός πολυώροφου κτιρίου ανάλογα με την κατάστασή σας.

Βγείτε από το νερό, απομακρυνθείτε από τις παραλίες, τα λιμάνια, τις μαρίνες, τους κυματοθραύστες, τους όρμους και τους κολπίσκους.

Να είστε σε επιφυλακή και να ακολουθείτε τις οδηγίες των τοπικών αρχών επειδή μπορεί να έχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την τοποθεσία σας.

Αν νιώσετε ισχυρό σεισμό, προβείτε σε άμεσες ενέργειες και μετακινηθείτε στο εσωτερικό της περιοχής που βρίσκεστε ή προς ένα ανηφορικό σημείο κατά προτίμηση με τα πόδια.

Μην μετακινηθείτε προς την ακτή για να παρατηρήσετε το τσουνάμι.

Μην επιστρέψετε στις ακτές αν δεν σας ενημερώσουν οι τοπικές αρχές ότι είναι ασφαλές να το πράξετε.

Προετοιμαστείτε να αναλάβετε δράση και να είστε σε επιφυλακή για να λαμβάνετε διαρκώς πληροφορίες.

Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν μετακινήστε το σκάφος σας σε βάθος τουλάχιστον 55 μέτρων.

Εάν είστε στη θάλασσα απομακρυνθείτε από ρηχά νερά, λιμάνια, μαρίνες, όρμους και κολπίσκους, για να αποφύγετε συντρίμμια και ισχυρά ρεύματα.

(Με πληροφορίες από metro.co)