ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2021 07:19 EET

Τι συμβαίνει με την ξαφνική «εξαφάνιση» της αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η ηχηρή απουσία της από τα πολιτικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα πυροδοτεί φήμες και σενάρια.

ASSOCIATED PRESS

Τι έχει απογίνει η Κιμ Γιό Γιονγκ, η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, η οποία του ασκούσε έντονη επιρροή;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όσοι παρακολουθούν στενά τη μυστηριώδη, πυρηνικά οπλισμένη χώρα, μετά την ηχηρή απουσία της από την παρουσίαση της νέας πολιτικής ομάδας στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν.

ASSOCIATED PRESS

Μερικοί εκτιμούν ότι ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας μπορεί να έχει υποβιβάσει την αδερφή του λόγω των πολιτικών αποτυχιών της.

Αλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ανησυχεί για την ταχεία άνοδο και το όλο και υψηλότερο προφίλ της, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια του εξουσία ενόψει των αυξανόμενων των δύσκολων οικονομικών προκλήσεων.

Οι φήμες ότι η Κιμ Γιό Γιονγκ είναι κληρονόμος του αδελφού «εγείρουν ζήτημα για την παραμονή του Κιμ στην εξουσία και για την υγεία στο εσωτερικό της χώρας», σύμφωνα με τον Γκιέονγκ-Σέομπ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας. Αυτός, εκτιμά, είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κιμ Γιόνγκ Ουν επιβραδύνει την άνοδο της στην εξουσίας.

ASSOCIATED PRESS

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί  έκπληξη επειδή η Κιμ Γιό Γιονγκ, η οποία έγινε αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου πέρυσι, αναμενόταν ευρέως να λάβει πλήρη συμμετοχή στο γραφείο κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Η συμμετοχή στο λεγόμενο Politburo θεωρείται ζωτικής σημασίας για υψηλόβαθμους αξιωματούχους που ελπίζουν να ευδοκιμήσουν στην κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ούν, επειδή το όργανο αυτό έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του ισχυρού θείου του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ το 2013, και την καρατόμηση του στρατιωτικού αρχηγού Ρι Γιονγκ Χο το 2012.

ASSOCIATED PRESS

Οταν το οκταήμερο συνέδριο, το πρώτο από το 2016, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, η Κιμ Γιό Γιονγκ, η οποία πιστεύεται ότι είναι περίπου 32 ετών, κάθισε στο βάθρο της ηγεσίας, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα ηλικιωμένα, συντριπτικά αρσενικού γένους στελέχη του κόμματος. Αλλά όταν το συνέδριο ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια λίστα με 30 αναπληρωματικά και πλήρη μέλη του Politburo, συμπεριλαμβανομένου του 37χρονου αδερφού της, το όνομά της απουσίαζε.

Η Κιμ Γιό Γιονγκ δεν έχει καθαιρεθεί ή εξαναγκαστεί σε παραίτηση, όπως έχει συμβεί με τόσους άλλους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, και εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητά της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, επίσης όργανο υψηλού επιπέδου. Αλλά όταν κυκλοφόρησε μια δήλωση που επικρίνει τη Νότια Κορέα την Τετάρτη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την αναγνώρισαν ως «αναπληρώτρια διευθύντρια» του κόμματος - μια σαφής υποβάθμιση σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο της ως «πρώτη αντιπρόεδρος».

ASSOCIATED PRESS

«Ο σκοπός του συνεδρίου ήταν να ενισχύσει την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ούν. Εάν ο Κιμ Γιό Γιονγκ είχε γίνει πλήρες μέλος του Πολιτικού Γραφείου, όλα τα μάτια θα ήταν πάνω της ... και ο αδερφός της πιθανότατα το ένιωθε ως εμπόδιο», δήλωσε ο Κο Γιουνκ-Χουάν, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας - μια δεξαμενή σκέψης που διευθύνεται από το πρακτορείο κατασκοπείας της Νότιας Κορέας.

Προηγουμένως άγνωστη στο ευρύ κοινό, η Κιμ Γιό Γιονγκ αναρριχήθηκε στα κλιμάκια του ολοκληρωτικού καθεστώτος από τότε που ο αδερφός της κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα τους, Κιμ Γιονγκ Ιλ, που πέθανε στα τέλη του 2011.

Οι σημερινοί Κιμ είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα και η ηγεσία τους βασίζεται σε μια προσωπολατρεία που πρωτοξεκίνησε από τον παππού τους Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο οποίος ίδρυσε τη χώρα το 1948.

Η μυθική «Πέκτου» καταγωγή τους, που πήρε το όνομά της από το πιο ιερό βουνό της χώρας, επιτρέπει μόνο στα μέλη της οικογένειας να κυβερνήσουν τη Βόρεια Κορέα.

ASSOCIATED PRESS

Οταν οι ανεπιβεβαίωτες παγκόσμιες φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν κορυφώθηκαν πέρυσι, ορισμένοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι η αδερφή του ήταν η επόμενη στη σειρά για να αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Το πρακτορείο κατασκοπείας της Νότιας Κορέας είπε  ότι ήταν ουσιαστικά το Νο. 2 του Βορρά, αλλά δεν είχε χριστεί ως κληρονόμος του αδελφού της.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανότατα έκρινε την αδερφή του υπεύθυνη για τους επιδεινούμενους (εξωτερικούς) δεσμούς, καθώς δεν είχε να επιδείξει κάποια επιτεύγματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα», σύμφωνα με τον Κιμ Γέολ Σου, αναλυτή του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Υποθέσεων της Νότιας Κορέας.

Οποιος και αν είναι ο λόγος για την προφανή απώλεια της θέσης της στο Politburo, πολλοί ειδικοί λένε ότι η πολιτική της επιρροή πιθανότατα παραμένει αμετάβλητη χάρη στην άμεση σύνδεσή της με την γενεαλογία «Πέκτου».

ASSOCIATED PRESS

Υπάρχει, εξάλλου, η αίσθηση ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε τελικά να της δώσει μια άλλη θέση υψηλού προφίλ.

«Μπορεί να συναντηθεί και να μιλήσει ελεύθερα με τον αδερφό της ανά πάσα στιγμή... οπότε μπορούμε να πούμε ότι έχει τεράστια επιρροή. Οσο μεγαλώνει, ο ρόλος της θα είναι μεγαλύτερος» επισημαίνουν οι αναλυτές.

Αλλά η άνοδος της θα μπορούσε να τελειώσει αν διεκδικήσει περισσότερη εξουσία. «Πρέπει να είναι προσεκτική», συμπεραίνουν οι ειδικοί.

(με πληροφορίες από Associated Press)