Τι συμβαίνει με τις πτήσεις στο Κάιρο;

Δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
ASSOCIATED PRESS

Δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους για Κάιρο, «για λόγους» χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινήσεις.

Ειδικότερα η British Airways ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διακόπτει τις πτήσεις για επτά ημέρες, ενώ το ίδιο έκανε και η γερμανική εταιρεία Lufthansa.

Η Lufthansa ανέστειλε χθες τις πτήσεις που αναχωρούν από το Μόναχο (νότια Γερμανία) και τη Φραγκφούρτη στον Μάιν (κεντρική Γερμανία), χωρίς να εξηγήσει γιατί, ενώ όπως είπε εκπρόσωπος της εταιρείας οι πτήσεις θα επαναληφθούν «κανονικά» σήμερα Κυριακή.

Στην ανακοίνωσή της η British Airways ανέφερε για την επταήμερη αναστολή ότι «επανεξετάζουμε διαρκώς τους κανονισμούς μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια σε όλα τα αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο και διακόψαμε τις πτήσεις με προορισμό το Κάιρο για επτά ημέρες για προληπτικούς λόγους, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια εις βάθος αξιολόγηση” ανέφερε στην ανακοίνωσή της εταιρείας, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους δυσκολίες αντιμετώπιζε.

Ορισμένοι επιβάτες ανήρτησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση ενημερωτικές επιστολές που φέρεται να έλαβαν από την British Airways και περιείχαν μια παρόμοια πληροφορία.

Το Foreign Office, στη σελίδα του με τις ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο, αναφέρει ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατίας εναντίον της αεροπλοΐας» και ότι «εφαρμόζονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις που αναχωρούν από την Αίγυπτο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο».

Επίσης το Λονδίνο συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν αεροπορικώς στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα, μολονότι, όπως διευκρινίζει, οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο βόρειο Σινά και όχι στα νότια.

Περίπου 415.000 Βρετανοί πολίτες επισκέφθηκαν την Αίγυπτο το 2018.

Σήμερα, η Egyptair, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου, ανακοίνωσε ότι θα εκτελεί με μεγαλύτερα αεροσκάφη τις πτήσεις των επόμενων ημερών για το Λονδίνο, για να καλύψει το κενό και τις ανάγκες του επιβατικού κοινού μετά την απόφαση της British Airways.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Αλ Αχράμ, εξήγησαν πως για αυτό το διάστημα η Egyptair θα συνεχίσει να εκτελεί καθημερινά δύο πτήσεις από το Κάιρο προς το Λονδίνο.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο βρετανικός αερομεταφορέας είχε ελέγξει τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Καΐρου την περασμένη εβδομάδα, τα αποτελέσματα ήταν «θετικά» και τα «επαίνεσε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)