Τι θα κάνει ο Μπάιντεν, εάν γίνει πρόεδρος, με τη «συμφωνία του αιώνα» στη Μέση Ανατολή

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Μπάιντεν θεωρείται «δεξιότερος/ρεπουμπλικανότερος» πολλών άλλων στελεχών του κόμματός του.
|
Ο Μπάιντεν μαζί με την Καμάλα Χάρις- 6 Νοεμβρίου 2020
Ο Μπάιντεν μαζί με την Καμάλα Χάρις- 6 Νοεμβρίου 2020
ASSOCIATED PRESS

Ανακοινώθηκε ότι η ισραηλινή ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Israir θα εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Τελ Αβίβ - Ντουμπάϊ -Τελ Αβίβ με τουριστικά πακέτα 3 ημερών που θα περιλαμβάνουν διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Η πρώτη πτήση έχει προγραμματισθεί για τις 2 Δεκεμβρίου 2020 - ημέρα διόλου τυχαία αφού συμπίπτει με την εθνική γιορτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά την οποία γιορτάζεται η ομοσπονδοποίηση των επτά Εμιράτων που αποφάσισαν να αποκτήσουν ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα το 1971 (το Εμιράτο του Ρας-Αλ-Χέημα εντάχθηκε στην ομοσπονδία το 1972).

Τα τουριστικά πακέτα θα κυμαίνονται μεταξύ 450-550 δολαρίων το άτομο, τιμή που θεωρείται προσιτή για την ισραηλινή αγορά. Όσο για τα μέτρα κατά της πανδημίας : Οι Ισραηλινοί τουρίστες θα πρέπει να έχουν εξετασθεί για τον κορωνοϊό τουλάχιστον 96 ώρες πριν την πτήση και φυσικά να έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό.

Ένα μικρό δείγμα ότι η Μέση Ανατολή δεν γυρίζει πίσω, μιας και η εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ δημιούργησε τετελεσμένα - ευτυχώς, ευοίωνα - τα οποία, σε περίπτωση που εάν τελικά ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ , δεν θα μπορέσει να αγνοήσει. Αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας, όταν τείνουμε να καταλήγουμε σε εκτιμήσεις περί της στάσης που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ των Δημοκρατικών στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Εγγύς Ανατολή εν γένει.

Όποιες αναμνήσεις και δηλώσεις ανασύρονται από το παρελθόν, ανάγονται σε μια Μέση Ανατολή πολύ διαφορετική από αυτήν που βλέπουμε σήμερα. Η Τουρκία επί Ομπάμα και Κλίντον ήταν επίσης διαφορετική. Το ίδιο και η Ελλάδα και η Κύπρος - δυο χώρες που έζησαν διαδοχικά ποικίλες τοπικές διακυβερνήσεις με εναλλασσόμενα ιδεολογικά πρόσημα, και οι οποίες υπερέβησαν τον εαυτό τους βλέποντας τις σημαίες τους να κυματίζουν δίπλα σε σημαίες άλλων χωρών, άλλοτε απόμακρων και άλλοτε «αντιπαθών» για πολλούς και ποικίλους λόγους.

Ως εκ τούτου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με ποιον τρόπο θα εκλάβουν την νέα περιφερειακή πραγματικότητα που ανέτειλε οι σύμβουλοι του Μπάιντεν - εάν και εφόσον κληθούν να διαχειριστούν τα τετελεσμένα - και με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να σκεφτούν «έξω από το κουτί» που είχαν κτίσει οι προηγούμενοι Πρόεδροι που προέρχονταν από το Κόμμα των Δημοκρατικών.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι «το ντηλ του αιώνα» του Τραμπ θα πεθάνει. Άποψη παρακινδυνευμένη έως προπαγανδιστική ναι επικοινωνιακή. Ο Μπάιντεν θεωρείται «δεξιότερος/ρεπουμπλικανότερος» πολλών άλλων στελεχών του κόμματός του. Παρ’ολα αυτά, λίγα μπορεί κανείς να συμπεράνει για τις απόψεις του σχετικά με τα διεθνή διπλωματικά μέτωπα , μιας και κατά την προεκλογική περίοδο η παράταξη Μπάιντεν επικεντρώθηκε στα καθαρά αμερικανικά ζητήματα.

Έτσι, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά αν τελικά αλλάξει οικοδεσπότη το Οβάλ Γραφείο. Και εάν συμβεί αυτό , τότε το Κόμμα των Δημοκρατικών θα κληθεί να υπερβεί εαυτόν. Θα το τολμήσει άραγε;

Πήγαινε στην αρχική σελίδα