Τι θα συμβεί με την ενοικίαση των φρεγατών FREMM και την αναβάθμιση των F-16

Τι θα συμβεί με την ενοικίαση των φρεγατών FREMM και την αναβάθμιση των F-16
NurPhoto via Getty Images

Μετά τις (γαλλικές) φρεγάτες FREMM, έρχονται τα (αμερικανικά) F-16. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την «προσφορά» Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο κατά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, συνεχίζει να θωρακίζει το Αιγαίο από αέρα και θάλασσα με αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα. Οι γαλλικές «αόρατες» φρεγάτες FREMM θα βρίσκονται σε λίγες εβδομάδες στα ελληνικά ύδατα. Και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακολουθεί η ενίσχυση των αεροπορικών ελληνικών δυνάμεων.

Είναι θέμα ημερών να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και να δρομολογήσει την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της πολεμικής αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης όταν είχε δημοσιοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ. Τώρα όμως η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής έδειξε ότι κυριάρχησε η λογική στα κόμματα της αντιπολίτευσης…

Το κόστος της αναβάθμισης θα είναι κάτω από 1,5 δις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε απόφαση του ίδιου του Αλ. Τσίπρα για την μείωση του κόστους της αναβάθμισης στο επίπεδο του 1,2 – 1,4 δις. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να σταματήσει το «άγος» των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (των περίφημων Α/Ω), με εξαίρεση εργασίες που θα ανατεθούν στην ΕΑΒ. Με αυτή την κομβική απόφαση και η τιμή έπεσε στην διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και αποκλείσθηκε η δυνατότητα σε όσους θα ήθελαν να ξαναγυρίσουν στις «καλές» εποχές της διαπλοκής.

Τα βήματα για τις φρεγάτες

Όσον αφορά τις FREMM αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να τεθούν σε λειτουργία εντός του καλοκαιριού και να ξεκινήσει η εκπαίδευση που θα κρατήσει μήνες. Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα και Γαλλία έχουν πολλά βήματα να συντονίζουν σε αυτή την πρωτότυπη συναλλαγή. Υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά και θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας και την δυνατότητα της Ελλάδας να πλήξει αποτρεπτικά στόχους σε μεγάλη απόσταση.

BORIS HORVAT via Getty Images

Είναι πάντως φανερό ότι Τσίπρας και Μακρόν, όπως έδειξε και το τηλεφώνημα στο οποίο «έδεσε» η συμφωνία για τις φρεγάτες, συμφωνούν στην επαναφορά της Γαλλίας ως περιφερειακής δύναμης στην περιοχή. Μετά από μία δεκαετία όπου οι περισσότερες ελληνικές παραγγελίες κατευθύνονταν στη Γερμανία (από τα υποβρύχια που «έγερναν» έως τα άρματα μάχης), η Γαλλία επιστρέφει για να μείνει στις ελληνικές θάλασσες. Μην ξεχνάμε πως το 2023, όταν θα λήξει η ενοικίαση των FREMM, η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει τις ακόμη πιο σύγχρονες (και «ηλεκτρονικές») φρεγάτες Ball@arra.

Δημοφιλή