ΔΙΕΘΝΕΣ
13/06/2018 13:56 EEST | Updated 13/06/2018 19:31 EEST

Τι γράφουν τα διεθνή μέσα για την κατ' αρχήν συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ

Stoyan Nenov / Reuters

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την επίλυση της μεταξύ τους διένεξης σχετικά με την ονομασία της βαλκανικής χώρας που επί δεκαετίες έχει διαταράξει τις σχέσεις των δύο γειτόνων», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters σχετικά με τη συμφωνία που έκλεισε η ελληνική κυβέρνηση με αυτή της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. 

«Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η επίσημη ονομασία της χώρας του θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ο κ. Ζάεφ είπε πως η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που μέχρι τώρα είχε εμποδιστεί από τις ελληνικές αντιρρήσεις. Επίσης, δήλωσε ότι η συμφωνία θα επισφραγιστεί σε προσεχή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, αλλά και να υποβληθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, διαδικασίες που θα αποτελέσουν δύσκολες δοκιμασίες και για τους δύο ηγέτες.

«Σήμερα είναι μια σκληρή μέρα για την ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Μόλις παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη Τύπου, όπου η ήττα παρουσιάστηκε σαν πλαστή νίκη», δήλωσε ο Χρίστιαν Μίκοσκι, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα είναι ότι με τη συμφωνία αυτή οι βόρειοι γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να αξιώνουν οποιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Οι Έλληνες ωστόσο δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι για μια συμφωνία που περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονές τους. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την τακτική του κ. Τσίπρα, ενώ ακόμη και ο κυβερνητικός εταίρος του, οι ΑΝΕΛ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο. Ωστόσο, ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας έχει πιθανότητες να αποσπάσει την υποστήριξη των κεντροαριστερών κομμάτων. «Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης», δήλωσε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. Η Βουλγαρία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ και συνορεύει με τις δύο χώρες, ανακοίνωσε πως με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η νέα ονομασία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για εδαφικές διεκδικήσεις, ή ισχυρισμούς που αφορούν γλώσσα, πολιτισμό, ιστορία ή ταυτότητα.

«Η πΓΔΜ κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξής τους σχετικά με την ονομασία της χώρας, ελευθερώνοντας τον δρόμο για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η νέα ονομασία θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε χωριστές τους δηλώσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Και οι δύο πρέπει πλέον να αναζητήσουν κοινοβουλευτική στήριξη για να υλοποιηθεί η συμφωνία. «Έχουμε μια συμφωνία ιστορικών διαστάσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ της 28ης Ιουνίου θα ληφθεί απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, η «Μακεδονία» θα λάβει πρόσκληση για να καταστεί μέλος». Ο Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα του θα στηρίξει και τις δύο επιθυμίες του Zάεφ, αρκεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της χώρας. «Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται ο πλήρης διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ωστόσο, τους δύο ηγέτες αναμένει δύσκολη πορεία μέχρι την έγκριση της συμφωνίας», εκτιμά το Bloomberg.

Η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει την ονομασία της ώστε να επιλυθεί η μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, με την Ελλάδα να δηλώνει ότι θα άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εφόσον εγκριθούν επίσημα οι αλλαγές», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι η νέα ονομασία θα είναι Severna Makedonija, ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. «Επιλύουμε διένεξη 25 ετών, που μας κρατούσε μακριά από την ευημερία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ.

Η συμφωνία αποτελεί κατάληξη των επί 25 έτη μεσολαβητικών προσπαθειών του ΟΗΕ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν πρόοδο με τις δυτικές κυβερνήσεις να ελπίζουν σε ένταξη της ”Μακεδονίας” στις διεθνείς συμμαχίες, ώστε να σταθεροποιηθούν τα δυτικά Βαλκάνια. Η συμφωνία απέχει πολύ από τού να είναι βέβαιη, αφού πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και να υποβληθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες ίσως προκαλέσουν εμπόδια. Ο Π. Καμμένος, κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, επανέλαβε χθες την αντίθεση του κόμματός του σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη συμφωνία. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσει τις ανησυχίες του για τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει μια κακή, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία, που περιλαμβάνει «απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις» και που θα διχάσει τους Έλληνες», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Η Ελλάδα και η «Μακεδονία» συμφώνησαν να μετονομαστεί η βαλκανική χώρα σε «Βόρεια Μακεδονία», ώστε να τερματιστεί η 27χρονη πικρόχολη διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σημειώνει η Wall Street Journal. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στην ”Μακεδονία”. Εθνικιστές και από τις δύο πλευρές είναι αντίθετοι σε οποιονδήποτε συμβιβασμό και ενδέχεται να εκτροχιάσουν τη συμφωνία. Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και διπλωματικές πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι ηγέτες των δυτικών δυνάμεων πίεσαν σθεναρά τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν την καλύτερη πολιτική ευκαιρία που είχε μέχρι τώρα παρουσιαστεί, ώστε να επιλυθεί μια από τις πλέον ακανθώδεις διενέξεις στην Ευρώπη. Ενδεχόμενη είσοδος της ”Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θεωρείται στις δυτικές πρωτεύουσες σαν ζωτικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Η περιοχή έχει γίνει αρένα έντονου ανταγωνισμού μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Πάντως η συμφωνία προσκρούει σε πολιτικά εμπόδια. Οι ψηφοφόροι στην ”Μακεδονία” πρέπει να εγκρίνουν τη νέα ονομασία σε δημοψήφισμα. Κατόπιν, το κοινοβούλιο πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα με πλειοψηφία δύο τρίτων. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους και ίσως καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, επιδιώκοντας ισχυρότερη πλειοψηφία. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οπωσδήποτε να τερματιστεί η διένεξη, ο κυβερνητικός εταίρος του, οι εθνικιστές ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι και ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί στήριξη από την αντιπολίτευση. Για τον υπόλοιπο κόσμο, η διένεξη για την ονομασία θεωρείται ένας εκνευριστικός γρίφος, όμως στα Βαλκάνια ανακινεί έντονα συναισθήματα», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

«Ένα Νέο όνομα για τη ”Μακεδονία” τερματίζει αντιπαράθεση τριών δεκαετιών με την Ελλάδα», γράφουν οι Τimes του Λονδίνου, εκτιμώντας πάντως ότι «δεν αποκλείεται, η συμφωνία να εκτροχιαστεί από σκληροπυρηνικούς και στις δύο χώρες που απορρίπτουν το συμβιβασμό».

«Η συμφωνία συνιστά σπάνια επιτυχία για την ΕΕ σε μια ασταθή περιοχή όπου η ρωσική, τουρκική και κινεζική επιρροή μεγαλώνουν», γράφουν οι Financial Times.«Η Ελλάδα συμφωνεί να αναγνωρίσει τη γειτονική της χώρα ως Bόρεια Μακεδονία –η συμφωνία για την ονομασία ανοίγει το δρόμο στην τελευταία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ωστόσο οι δυο ηγέτες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις τους επόμενους μήνες κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης κεφαλαίων της συμφωνίας για την οποία θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική στήριξη».

«Η ”Μακεδονία” αλλάζει το όνομά της για να θέσει τέλος στην 27χρονη αντιπαράθεση με την Ελλάδα», γράφει η βρετανική Telegraph. «Οι δύο χώρες έφθασαν σε μια ιστορική συμφωνία την Τρίτη για να λήξουν μια πικρή 27χρονη ονοματολογική διαμάχη που είχε κρατήσει το μικρότερο και νεότερο κράτος εκτός διεθνών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. χαιρέτισαν την εξέλιξη καθώς θα συμβάλλει στην εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Η Ελλάδα είχε απαιτήσει εδώ και καιρό από τον βόρειο γείτονά της να αλλάξει ή να τροποποιήσει το όνομά του για να την αποφυγή οποιασδήποτε διεκδίκησης και την αρχαία κληρονομιά στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας που ονομάζεται Μακεδονία, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αμφότεροι οι πρωθυπουργοί αντιμετώπισαν διαφωνίες στο εσωτερικό των χωρών τους».

Όπως τονίζει ο Guardian «τόσο για τον Τσίπρα όσο και για τον Ζάεφ χρειάστηκε πολιτικό θάρρος για να φθάσουν τόσο μακριά. Η εθνικιστική αντίδραση και στις δυο χώρες αναμένεται να είναι έντονη καθώς οι επικριτές ήδη χλευάζουν τη συμφωνία ως πράξη προδοσίας».

«Η Severna Macedonia γεννήθηκε: η Αθήνα και τα Σκόπια ανακοινώνουν συμφωνία για το όνομα», μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera. Η Ελλάδα και η πΓΔΜ ανακοίνωσαν μια ιστορική συμφωνία για το όνομα της δεύτερης, προλειαίνοντας το δρόμο για μια τελική συμφωνία μετά από 27ετή αντιπαράθεση.Η λύση στην ονοματολογική αντιπαράθεση είναι καλά νέα που τα Βαλκάνια έχουν χρειάζονται απεγνωσμένα».

«Μετά από 27 χρόνια πολιτικό-σημασιολογικής διένεξης, η Αθήνα και τα Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη 12 Ιουνίου σχετικά με το όνομα της ”Μακεδονίας”, αλλά και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ο συμβιβασμός αυτός καταπολεμάται από τους εθνικιστές», γράφει η γαλλική Le Monde. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ και ύστερα να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το διακύβευμα με τη διευθέτηση της ονομασίας για τη Μακεδονία, είναι να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και να πετύχει μία πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο κορυφή της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου. Από τη σκοπιά της Αθήνας μια τέτοια συμφωνία δίνει τέλος σε οποιασδήποτε αξίωση από το γειτονικό κράτος, της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλέξανδρου, του οποίου η Ελλάδα διεκδικεί την αποκλειστικότητα. Πάνω απ′ όλα, πρέπει να κατοχυρώσει την απουσία οποιασδήποτε εδαφικής βλέψης από τη πΓΔΜ στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η Liberation γράφει ότι «Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ μετά από μια 27χρονη διαμάχη, καθιστώντας δυνατό ένα ξεμπλοκάρισμα της ένταξης της μικρής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Η Μακεδονία αλλάζει όνομα», «Συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία: Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας», «Βόρειος Μακεδονία, το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχθηκε η Ελλάδα», είναι, σε γενικές γραμμές, οι τίτλοι των σημερινών δημοσιευμάτων του γαλλικού Τύπου.

Σύμφωνα με τη «Libération», «μετά από μία διαμάχη 27 χρόνων, η Αθήνα και τα Σκόπια κατέληξαν τελικά σε μία συμφωνία για το όνομα, πράγμα που επιτρέπει την απεμπλοκή της κατάστασης για την ένταξη της μικρής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μία καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ελλάδα».

Η γερμανική FAZ γράφει πως «η Ελλάδα ζητούσε εδώ και χρόνια να αλλάξει όνομα η ”Μακεδονία”. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην Αθήνα δημόσια και αναγγέλλει το απίστευτο: μια συμφωνία στη θέμα του ονόματος με την γείτονα».

Η διαφωνία φαινόταν παράλογη, αλλά οι συνέπειες ήταν σοβαρές: Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη του βαλκανικού κράτους της «Μακεδονίας» στη Δύση. Ο λόγος; Το όνομα «Μακεδονία» αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Επομένως, οι Σλάβοι κάτοικοι του παρανόμως σήμερα αποκαλούμενου έτσι κράτους της Μακεδονίας, μιας πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, δεν έχουν το δικαίωμα να φέρουν αυτό το όνομα.

Σύμφωνα με τη FAZ, οι συνέπειες της προκληθείσας από την Ελλάδα αναγκαστικής απομόνωσης της Μακεδονίας δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας μόνο για την ίδια τη χώρα αυτή, αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητικές για ολόκληρα τα νότια Βαλκάνια. «Ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, με το πέρασμα των χρόνων, μετέτρεψε τη χώρα σε αυτοκρατορία για τον εαυτό του και μια μικρή κλίκα κλεπτοκρατών. Στον αλβανικό πληθυσμό της «Μακεδονίας», που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού κράτους, άρχισαν κα ακούγονται φωνές για προσάρτησή τους στο γειτονικό κράτος της Αλβανίας, εάν ο δρόμος της πΓΔΜ προς τη Δύση συνέχιζε να παρεμένει κλειστός» σημειώνει η FAZ.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του βελγικού αλλά και του ολλανδικού Τύπου για τη χτεσινή συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, την οποία πολλά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «ιστορική».

«Μακεδονία: μικρό όνομα. Μεγάλα διακυβεύματα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα Le Soir, το οποίο, αναφερόμενο στη χθεσινή ανακοίνωση από πλευράς Αθήνας και Σκοπίων για επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το ονοματολογικό, σημειώνει ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ χαιρέτισαν χθες με το χαρακτηρισμό ιστορική την εν λόγω συμφωνία, η οποία διευθετεί μία εκπληκτική, όπως αναφέρει η Le Soir, διαμάχη που διαρκεί σχεδόν τριάντα χρόνια και η οποία είναι το αποτέλεσμα υπομονετικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ισχυρή στήριξη της ΕΕ.

Οι δύο γείτονες, συνεχίζει το δημοσίευμα, συμφώνησαν στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζοντας ότι «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι συνέπειες της επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος, δεδομένου ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αφενός αποτελούσε προϋπόθεση για την πρόσκληση από πλευράς του ΝΑΤΟ, πράγμα που αναμένεται να γίνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο, υπό τις επικρίσεις της Ρωσίας, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι δύο πρωθυπουργοί, καταλήγει η βελγική εφημερίδα, επικροτούνται με λόγια «θερμά» και «από καρδιάς» για αυτήν τη στρατηγική συμφωνία, ενώ έμφαση δίδεται στο μέγεθος του διακυβεύματος, μια και η συμφωνία θα πρέπει να περάσει το σκόπελο του δημοψηφίσματος στη Βόρεια Μακεδονία. 

Η De Morgen, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ιστορική συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας» αναφέρει ότι μετά από δεκαετίες αντιπαραθέσεων και προστριβών, Αθήνα και Σκόπια βρήκαν επιτέλους μια λύση σε ό,τι αφορά στη διαμάχη τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία στο εξής θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Και στον ολλανδικό Τύπο

Αισιόδοξος ότι η οριστική επίλυση της διαμάχης Ελλάδας-ΠΓΔΜ βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ εμφανίζεται και ο ολλανδικός Τύπος, αν και παρατηρεί ότι ο δρόμος μέχρι να αποκτήσει σάρκα και οστά η συμφωνία είναι μακρύς και οι κίνδυνοι να εκτροχιαστεί η διαδικασία διόλου αμελητέοι. Καλωσορίζει πάντως τη συμφωνία μιλώντας για έναν «ιστορικό συμβιβασμό» μεταξύ των δύο χωρών που εμπεριέχει επώδυνες αμοιβαίες παραχωρήσεις και καταγράφει τους διεθνείς επαίνους προς τους δύο ηγέτες.

Ειδικότερα, εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο Συμφωνία για νέο όνομα της Μακεδονίας» φιλοξενεί η σημερινή Trouw, στην οποία αναφέρεται ότι στο εξής η ΠΓΔΜ θα μπορεί να ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που όπως εκτιμά, αποτελεί «μεγάλη παραχώρηση» και από τις δυο πλευρές.

Για τους εκτός Ελλάδας παρατηρητές, εξηγεί η εφημερίδα, η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» φαίνεται εύλογη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα αυτή βρίσκεται βορείως της ελληνικής γεωγραφικής περιοχής που φέρει την ίδια ονομασία. Μέχρι τώρα όμως η Ελλάδα διεκδικούσε μόνο για το εαυτό της το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα, όπως και την ιστορική κληρονομιά της περιοχής από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και κατηγορούσε τα Σκόπια για «παραχάραξη της ιστορίας» και «αλυτρωτικές βλέψεις». Για το λόγο αυτό μάλιστα μπλόκαρε την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, προσθέτει. ... Και από την άλλη μεριά των συνόρων όμως χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις, διευκρινίζει η εφημερίδα. Ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας τους οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ θα πρέπει στο εξής να χρησιμοποιούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε αναθεώρηση του Συντάγματός τους όπου θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε αναφορά σε αλυτρωτισμό. Το τελευταίο αυτό όμως μπορεί -κατά την εφημερίδα- να αποδειχτεί «ανυπέρβλητο εμπόδιο», καθώς ο πρωθυπουργός Zαεφ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή, οι σχέσεις του με την εθνικιστική αντιπολίτευση είναι κακές. ... 

Επισημαίνεται πάντως ότι παρά τις πιθανές δυσκολίες που εμπεριέχει η συμφωνία, διατυπώνονται πολλοί έπαινοι σε διεθνές επίπεδο για το γεγονός ότι δύο αριστεροί και μη εθνικιστές πρωθυπουργοί (Τσίπρας-Zάεφ) κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να φτάσουν σε μια συμφωνία επί ενός τόσο ακανθώδους ζητήματος.

Από την πλευρά της η De Volkskrant σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία και η Ελλάδα επιλύουν την πολύχρονη διαμάχη τους για το όνομα», προβάλλει τα οφέλη για την ΠΓΔΜ από την συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξή της τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ που μέχρι τώρα είχε μπλοκαριστεί από την Ελλάδα. Γίνονται εκτενείς αναφορές στο περιεχόμενο της συμφωνίας και παρατίθενται αποσπάσματα των δηλώσεων των δύο ηγετών, ενώ σημειώνεται ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τον συμβιβασμό οι οποίες εκδηλώθηκαν με ογκώδεις διαδηλώσεις και συλλαλητήρια.

Με τη σειρά της τέλος η NRC Handelsblad, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία μπορεί σε λίγο να ονομάζεται ”Βόρεια Μακεδονία”», κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» και έναν «ιστορικό συμβιβασμό» μεταξύ των δύο χωρών. Με τη συμφωνία αυτή, εκτιμά η εφημερίδα, «οι δύο χώρες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια οριστική λύση σε μια ειρηνική πλην όμως μακρόχρονη διαμάχη, η οποία παρεμπόδιζε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκαλώντας αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

 (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)