Τιμή - ρεκόρ για την πρώτη έκδοση του Σέρλοκ Χολμς από τη συλλογή του ντράμερ των Rolling Stones

O Τσάρλι Γουάτς είχε ενδιαφέρον για τους Βρετανούς και Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα και ειδικά τα αστυνομικά και τις ιστορίες μυστηρίου. Η υψηλότερη προσφορά στη δημοπρασία.
Σκάκι με φιγούρες Σέρλοκ Χολμς ακριβώς έξω από την αίθουσα Arthur Conan Doyle στην Toronto Reference Library. (Lance McMillan/Toronto Star via Getty Images)
Σκάκι με φιγούρες Σέρλοκ Χολμς ακριβώς έξω από την αίθουσα Arthur Conan Doyle στην Toronto Reference Library. (Lance McMillan/Toronto Star via Getty Images)
Toronto Star via Getty Images

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «The Hound of the Baskervilles» (Το Λαγωνικό των Μπάσκερβιλ) και του βιβλίου της Άγκαθα Κρίστι «The Thirteen Problems» (Τα Δεκατρία Προβλήματα) από τη συλλογή του αείμνηστου ντράμερ των Rolling Stones, Τσάρλι Γουάτς, σημείωσαν παγκόσμια ρεκόρ σε δημοπρασία του Christie’s που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Την υψηλότερη προσφορά, 262.000 ευρώ, από την εντυπωσιακή συλλογή βιβλίων με πρώτες εκδόσεις του διάσημου μουσικού που βγήκε «στο σφυρί» από τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών, έλαβε το διάσημο μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο υπέροχος Γκάτσμπι», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1925.

Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε ως «ο ακρογωνιαίος λίθος» της συλλογής, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές επρόκειτο για το «καλύτερο» αντίτυπο που έχει τεθεί σε δημοπρασία από τον Christie’s «εδώ και μια γενιά».

Το σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης «The Hound Of The Baskervilles» με τον Σέρλοκ Χολμς -το οποίο φέρει χειρόγραφη σημείωση του συγγραφέα- πωλήθηκε έναντι 247.51 ευρώ, καταγράφοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για βιβλίο του σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 201.600 δολαρίων, τιμή στην οποία πουλήθηκε το «The Sign of Four» το 2022.

Είκοσι πέντε μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι περιλάμβανε η δημοπρασία, μεταξύ αυτών μια «εξαιρετικά σπάνια» έκδοση της συλλογής μικρών ιστοριών μυστηρίου «The Thirteen Problems» (στις οποίες κάνει το ντεμπούτο της η Μις Μαρπλ που κυκλοφόρησαν όλες μαζί για πρώτη φορά το 1932) να πωλείται έναντι 69.870 ευρώ, τιμή η οποία αποτελεί επίσης νέο παγκόσμιο ρεκόρ για βιβλίο της Κρίστι -το προηγούμενο ήταν 47.880 λίρες για το «The ABC Murders» το 2021.

Επίσης, αντίτυπο του «The Murder of Roger Ackroyd» (Η Δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ) του 1926 πωλήθηκε για 56.700 λίρες, ενώ αντίτυπο του «The Murder at the Vicarage» (Φόνος στο πρεσβυτέριο) του 1930, το οποίο η Άγκαθα Κρίστι είχε αφιερώσει στην μοναχοκόρη της, Ρόζαλιντ, πωλήθηκε στην τιμή των 34.020 λιρών.

Όπως αποδεικνύεται από τα 127 βιβλία της εξαιρετικής συλλογής του που τέθηκαν σε δημοπρασία, ο διάσημος μουσικός είχε ενδιαφέρον για τους Βρετανούς και Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα και ειδικά στα αστυνομικά και στις ιστορίες μυστηρίου.

Τον επόμενο μήνα, οι Rolling Stones θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ μετά τον θάνατο του Τσάρλι Γουάτς. Κατά την κυκλοφορία του 24ου δίσκου τους, με τίτλο Hackney Diamonds, σε εκδήλωση που έγινε στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, ο Κιθ Ρίτσαρντς απέτισε φόρο τιμής στον επί δεκαετίες συνεργάτη και φίλο του, λέγοντας «Από τότε που έφυγε ο Τσάρλι, είναι διαφορετικά -είναι το νούμερο τέσσερα και λείπει. Μου λείπει απίστευτα».

Με πληροφορίες από The Independent

Δημοφιλή