Tinder: Σχεδόν τα 2/3 των χρηστών είναι σε σχέση και οι μισοί δεν θέλουν καν ραντεβού

Γιατί η πλειοψηφία των χρηστών μιας εφαρμογής ερωτικών γνωριμιών δεν ενδιαφέρεται γι' αυτόν το σκοπό - Με τι στόχο ξεκίνησε η εφαρμογή.
NurPhoto via Getty Images

Έρευνα διαπίστωσε ότι οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder, έχουν γίνει πηγές ψυχαγωγίας και κοινωνικής σύνδεσης για πολλούς χρήστες και όχι μέρη για να κανονίσουν ραντεβού ή γνωριμίες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Tinder είναι ήδη σε σχέση - με σχεδόν τους μισούς χρήστες να μην ενδιαφέρονται πραγματικά να βγουν ραντεβού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές μίλησαν σε 1.400 χρήστες ηλικίας 18 έως 74 ετών για τα κίνητρά τους για τη χρήση της εφαρμογής γνωριμιών και ρώτησαν για τον αριθμό των matches και των ραντεβού που έχουν βγει.

tommy via Getty Images

Ρώτησαν επίσης για την ψυχολογία τους, την αυτοεκτίμηση και αν ένιωθαν μόνοι. Πολλοί επιλέγουν να παραμείνουν ενεργοί σε εφαρμογές γνωριμιών ακόμα κι αν δεν αναζητούν ραντεβού ή γνωριμίες για τους ίδιους λόγους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνει η έρευνα.

Για αυτούς τους χρήστες, οι πλατφόρμες έχουν γίνει πηγές ψυχαγωγίας και κοινωνικής σύνδεσης, ενώ τους παρέχουν την τόνωση της αυτοπεποίθησης που έρχεται με τη συλλογή likes και matches.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Tζερμάνο Βέρα Κρουζ, επιστήμονας δεδομένων και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Picardy Jules Verne στη Γαλλία, είπε ότι το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα ένα «παιχνίδι εξαπάτησης».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι θέλουν ειλικρινά να έχουν συνδέσεις στην πραγματική τους ζωή, έχουν μικρότερες πιθανότητες να βρουν επιτυχία, επειδή οι χρήστες που έχουν τις ίδιες προθέσεις είναι λιγότεροι.

Dusan Stankovic via Getty Images

Η καθηγητής Βέρα Κρουζ είπε: «Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται εξαπατημένοι με τη χρήση εφαρμογών γνωριμιών, επειδή κάθε φορά που γίνονται μέλη μιας νέας πλατφόρμας, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να βρουν πραγματικά κάποιον. Και μετά πηγαίνουν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, αλλά όταν βρίσκονται εκεί, δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρήστες του Tinder που είχαν τη λιγότερη ικανοποίηση από την εφαρμογή, είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν αρνητικά συναισθήματα και άλλα ζητήματα, όπως η αποφυγή προσκόλλησης ή ψυχολογικά φαινόμενα όπως η παρορμητικότητα.

Ένας άλλος συν-συγγραφέας, καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Stanford Medicine, είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας συνάδουν με όσα έχει ακούσει από ασθενείς, οι οποίοι αποφάσισαν να απορρίψουν τις εφαρμογές γνωριμιών μετά από χρόνια δοκιμών.

d3sign via Getty Images

«Υπήρχε η αίσθηση ότι περνούσαν πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας τα ως ψυχαγωγία ή για να αποσπάσουν την προσοχή τους από άλλα πράγματα», είπε.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται και να είναι συντριπτικό, γιατί οδηγεί τους ανθρώπους στην αντίληψη ότι ο ουρανός είναι πάντα λίγο πιο φωτεινός στην άλλη πλευρά, σαν να υπάρχουν πάντα καλύτερες επιλογές εκεί έξω».

Το 2014, ο τότε υπεύθυνος μάρκετινγκ του Tinder, Τζάστιν Ματίν, είπε στη Guardian: «Ποτέ δεν είχαμε σκοπό να είναι μια πλατφόρμα ερωτικών ραντεβού. Είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής ανακάλυψης, που διευκολύνει μια πρώτη γνωριμία μεταξύ δύο ανθρώπων».

Η εταιρεία αμφισβήτησε προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν την οικογενειακή κατάσταση των χρηστών της και το 2015, είπε «εκατοντάδες ιστορίες επιτυχίας μας στέλνονται με email κάθε εβδομάδα, λεγοντάς μας για έναν νέο αρραβώνα ή γάμο».

(Πηγή: Sky News)

Δημοφιλή