Το αήττητο βαρύ μαχητικό- βετεράνος που απέδειξε ξανά την αξία του στη Μέση Ανατολή

Το F-15 μπορεί να έχει μια ηλικία, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσει να πετά για χρόνια ακόμα.
Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images

Η ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίστηκε από πολλές πρωτιές – μεταξύ των οποίων το (πιθανό) μεγαλύτερο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων στην ιστορία- και σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως το F-35, το Iron Dome κ.α. τράβηξαν πάνω τους την προσοχή ως προς τον ρόλο τους στην απόκρουση της επίθεσης. Ωστόσο, μεταξύ των πρωταγωνιστών ήταν και ένας βετεράνος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF), ο οποίος απέδειξε ξανά την αξία του παρά τη μεγάλη του ηλικία: Το F-15.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του War Zone, αμερικανικά μαχητικά F-15E Strike Eagle που βρίσκονταν στην περιοχή έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της επίθεσης, καταστρέφοντας πάνω από 70 ιρανικά drones- κάτι που ενισχύει τη θέση αυτών που τάσσονται κατά της απόσυρσής του από την υπηρεσία (ενώ σημειώνεται πως το F-15 είναι σε υπηρεσία και στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία).

Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images

Το αήττητο (από το ντεμπούτο του τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα ποτέ κανένα δεν έχει χαθεί σε αερομαχία, ενώ έχει πάνω από 100 καταρρίψεις- οι περισσότερες από ισραηλινά F-15) βαρύ μαχητικό προοριζόταν από τη USAF να «βγει στη σύνταξη» εδώ και χρόνια, μετά από δεκαετίες υπηρεσίας και εκσυγχρονισμών/ νέων εκδόσεων. Ωστόσο η πορεία των προγραμμάτων του F-22 και του F-35 (χαμηλότεροι αριθμοί αυτών που είχαν σχεδιαστεί αρχικά στην πρώτη περίπτωση, καθυστερήσεις προγράμματος στη δεύτερη) το κράτησε εν ενεργεία- και μάλιστα φαίνεται πως θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς η νέα έκδοση του μαχητικού της Boeing, F-15EX Eagle II, εντάσσεται σε υπηρεσία (98 με 104 αναμένεται να παραληφθούν από τη USAF), αντικαθιστώντας παλαιότερα μοντέλα του τύπου.

Shahzad Siddiqui via Getty Images

Οι λόγοι για τους οποίους το F-15 είναι δημοφιλές μεταξύ των αξιωματικών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας είναι απλοί: Μακρά εμβέλεια, υψηλές επιδόσεις, ισχυρό ραντάρ, και δυνατότητα μεταφοράς πάρα πολλών όπλων σε σχέση με άλλα αεροσκάφη. Το ΕΧ δεν είναι stealth όπως το F-22 και το F-35, μα μπορεί να φέρει μέχρι και 12 πυραύλους αέρος- αέρος AIM-120 (κανένα άλλο αμερικανικό μαχητικό σε υπηρεσία δεν μπορεί να φέρει τόσους- ακόμα και αν υπάρχουν θεωρητικά εκδόσεις του F-35 που μπορούν να φέρουν αντίστοιχο φορτίο, χάνει τα stealth χαρακτηριστικά του, ενώ επίσης αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα επιχειρησιακά). Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και ένα concept για να μπορεί να πάρει ακόμα παραπάνω πυραύλους, φτάνοντας συνολικά τους 22 πυραύλους αέρος- αέρος (AIM-9X, AIM-120).

Για αποστολές αντιμετώπισης drones και πυραύλων cruise (που δεν απαιτούν και ιδιαίτερα μεγάλη ευελιξία και επιτάχυνση) αυτές οι δυνατότητες είναι ιδανικές, καθώς πρόκειται για ένα αεροσκάφος που μπορεί να μένει πολλή ώρα στον αέρα, καλύπτοντας μεγάλη περιοχή, και φέροντας επαρκή εξοπλισμό για να καταστρέψει πολλές απειλές. Επίσης, μελλοντικά concepts για μικρότερους πυραύλους θα αύξαναν ακόμα περισσότερο το φορτίο, καθιστώντας το F-15 ένα πραγματικό «φορτηγό με πυραύλους/ συστοιχία πυραύλων» στον αέρα.

guvendemir via Getty Images

Το ραντάρ του F-15EX (ΑΝ/APG-82 AESA) είναι πολύ μεγάλο και είναι το πιο ισχυρό ραντάρ AESA μαχητικού σε υπηρεσία. Μπορεί να βρίσκει μικρούς στόχους που πετούν χαμηλά σε μεγάλες αποστάσεις και να «νικά» τις παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης, θα φέρει Legion Rod, που με τον αισθητήρα IRST-21 θα του επιτρέπει να εντοπίζει και στόχους με πιο αυξημένα stealth χαρακτηριστικά. Ως προς τις δυνατότητες δικτύωσης/ διαλειτουργικότητας, το ΕΧ διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, και μπορεί να αναβαθμίζεται εύκολα. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, έχει ιδιαίτερα μακρά εμβέλεια, ώστε να επιχειρεί πιο ανεξάρτητα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις και χρονικά διαστήματα από μικρότερα αεροσκάφη- παραμένοντας στον αέρα για μεγάλες χρονικά περιπολίες, ώστε να εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα απειλές.

guvendemir via Getty Images

Και, το πιο μεγάλο του πλεονέκτημα: Το F-15 είναι ένα «ώριμο», γνωστό και αξιόπιστο εδώ και δεκαετίες μαχητικό, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερα επίπεδα διαθεσιμότητας σε σχέση με πιο σύγχρονα αεροσκάφη. Δυνατότητες σαν κι αυτές θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση στον Ειρηνικό, αλλά και για την προστασία των ίδιων των ΗΠΑ από απειλές όπως αυτές που εμφανίζονται στον σύγχρονο πόλεμο (μεγάλοι αριθμοί πυραύλων cruise, drones κλπ σε επιθέσεις κορεσμού κατά αεράμυνας), καθώς τα μαχητικά αυτά θα μπορούν να περιπολούν σε μεγάλες αποστάσεις από τις ζώνες που προστατεύουν. Σημειώνεται πως οι επιδόσεις των F-15E κατά την ιρανική επίθεση στο Ιράν σε τέτοιο ρόλο ήταν εντυπωσιακές- και ως εκ τούτου αναμένεται αυτές των πολύ πιο ισχυρών ΕΧ να είναι πολύ καλύτερες, καθιστώντας το εν λόγω βαρύ μαχητικό το καλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο για τέτοιου είδους αποστολές.

Δημοφιλή