ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2019 08:08 EET

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη

Ηλικίας 385 εκατομμυρίων ετών.

Micha Misiak / 500px via Getty Images

Ευρήματα από το αρχαιότερο δάσος του κόσμου, ηλικίας 385 εκατομμυρίων ετών εντοπίστηκαν, σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

Οι απολιθωμένες ρίζες ανήκαν σε δέντρα με ξύλο και φύλλα, παρόμοια με αυτά που βλέπουμε σήμερα, αναφέρει η μελέτη.

Αυτό το εύρημα έγινε στην περιοχή Κάιρο, περίπου 40 μίλια νότια του Αλμπάνι. Προηγουμένως, οι επιστήμονες πιστεύαν ότι ένα απολιθωμένο δάσος στην περιοχή Γκιμπόα της Νέας Υόρκης ήταν το παλαιότερο, αλλά αυτό που ανακαλύφθηκε τώρα εκτιμάται ότι είναι δύο ή τρία εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερο και δραματικά διαφορετικό.

Ενας άνθρωπος από το Μουσείο της Νέας Υόρκης ήταν ο πρώτος που είδε τις μεγάλες αυτές δομές, που έμοιαζαν με ρίζες, στο κάτω μέρος του λατομείου.

Ο Κρίστοφερ Μπέρι, εκ των συγγραφέων της μελέτης και παλαιοβοτανιστής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στο CNN ότι ήταν λίγο σκεπτικός την πρώτη φορά που επισκέφθηκε το σημείο. Σκέφτηκε ότι ένα σύγχρονο δέντρο μπορεί να είχε αναπτυχθεί στο βράχο και στη συνέχεια είχε αφαιρεθεί.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση του προφίλ του εδάφους, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν γρήγορα ότι έβλεπαν το αποτύπωμα ενός πολύτιμου, πολύ παλαιότερου δέντρου.

Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι μια καταστροφική πλημμύρα «σκότωσε» τα περισσότερα δέντρα στο συγκεκριμένο δάσος και διατήρησε τις ρίζες τους  ως απολιθώματα. Μέχρι και απολιθώματα ψαριών βρέθηκαν κοντά στα μεγαλύτερα δέντρα.

Τι μας διδάσκει ένα αρχαίο δάσος

Η ανακάλυψη αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για μια από τις πιο μεγάλες μεταβατικές περιόδους του πλανήτη, ανάμεσα σε μια γη χωρίς δάση και μια γη που καλυπτόταν από δάση.

Το δάσος αυτό είναι περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τους πρώτους δεινόσαυρους που εμφανίστηκαν στη γη. Τα παλαιότερα γνωστά έντομα ζούσαν περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια πριν, και μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά τα πρώτα τετράποδα ζώα κατέκτησαν τη γη.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της επονομαζόμενης Δεβόνιας περιόδου (περίπου 419 έως 359 εκατομμύρια χρόνια πριν) το δάσος αυτό στην πραγματικότητα βρισκόταν περίπου 30 μοίρες νότια από τον ισημερινό, ανάμεσα σε ένα εύκρατο και ξηρό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι επιστήμονες λένε ότι μια δραστική πτώση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα οδήγησε στην ψύξη της γης, η οποία μπορεί να είχε προκαλέσει μαζική εξαφάνιση ειδών.

Πηγή: CNN