Το αγαπημένο αντικείμενο της κουζίνας που κουβαλά περισσότερα βακτήρια και από την τουαλέτα

Κι αν νομίζουμε ότι αναφερόμαστε για τις συσκευές, κάνουμε λάθος.
.
Charday Penn via Getty Images
.

Είναι το μέρος που ετοιμάζουμε κι αποθηκεύουμε το φαγητό, γι′ αυτό οι κουζίνα μας θα πρέπει να είναι τόσο καθαρή όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά το σημείο αυτού του χώρου του σπιτιού μας που είναι περισσότερο από κάθε άλλο γεμάτο από βακτήρια δεν έχει να κάνει με κάποια οικιακή συσκευή, σύμφωνα με ένα γιατρό.

Η Μάγκνετ Τρέιντ έχει εργαστεί με τον δρ Γκάρεθ Νάι, υπεύθυνο προγραμματισμού του Medical Science για μεγαλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα πάντα γύρω από τα βακτήρια και ο γιατρός εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με ένα και μοναδικό αντικείμενο.

Το αντικείμενο της κουζίνας μας που κρύβει τα περισσότερα βακτήρια

Ο δρ. Νάο προειδοποίησε ότι στην πραγματικότητα το αντικείμενο της κουζίνας μας με τα περισσότερα βακτήρια δεν είναι άλλο από την ... πετσέτα που σκουπίζουμε.

Αναφερόμενος σε μια έρευνα, ο γιατρός αποκάλυψε:

«Το 90% του δείγματος των πετσετών πιάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήθηκαν πολύ μολυσμένα με βακτήρια σε σύγκριση με το 20% των λαβών για το νερό της τουαλέτας (σ.σ. το γνωστό μας καζανάκι).

(Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο), η τουαλέτα είναι περισσότερο καθαρός τόπος από άλλους χώρους όπως ο νεροχύτης της κουζίνας, ή ο πάγκος που επεξεργαζόμαστε τα υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε».

Γενικά, ο δρ. Νάι συνιστά να μην χρησιμοποιούμε καθόλου πετσέτες πιάτων, αλλά, αν το κάνουμε, να τις καθαρίσουμε και να τις αποθηκεύσουμε σωστά.

Χαρακτηριστικά είπε: «Η σύσταση είναι να μην τις χρησιμοποιούμε, αλλά εάν το κάνουμε, θα πρέπει να πλενόμαστε καλά μετά από κάθε χρήση και να ξεπλενόμαστε με ένα αντιβακτηριακό απορρυπαντικό κάθε δύο ημέρες για να σκοτώσουμε τα μικρόβια που φιλοξενούν.

Επίσης, θα πρέπει να αγοράζουμε καινούργιες πετσέτες σκουπίσματος κάθε δυο - τρεις μήνες.

Πρόσθεσε ότι, ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιβακτηριακά μαντηλάκια για να καθαρίζουμε τις επιφάνειες της κουζίνας, ιδιαίτερα μετά την προετοιμασία ωμού κρέατος και πουλερικών.

Ο δρ Νάι συστήνει να αποθηκεύουμε τις πετσέτες σκουπίσματος πιάτων σε επίπεδα και σε στεγνό σημείο, μακριά από πιθανές πηγές βακτηρίων.

Πώς να πλένουμε τις πετσέτες σκουπίσματος πιάτων για να βεβαιωθούμε ότι έχουν αφαιρεθεί τα βακτήρια

Πλένουμε τις πετσέτες σκουπίσματος πιάτων σε ζεστό κύκλο 90°C.

Ο δρ. Νάι αναφέρει: «Ιδανικά, για να βεβαιωθούμε ότι θα αφαιρεθούν όλα τα βακτήρια, θα πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες σκουπίσματος πιάτων σε ένα πλυντήριο ρούχων σε κατάλληλα υψηλή θερμοκρασία, όπως ένας κύκλος ζεστού 90°C».

Πρόσθεσε ότι, πριν τα πλύνουμε, θα πρέπει να ελέγξουμε την περιεκτικότητα των ρούχων μας σε ίνες, καθώς τα συνθετικά είδη δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε ότι τα φαγητά και η βρωμιά έχουν απομακρυνθεί

Ο ίδιος είπε: «Εάν πλένουμε και απολυμαίνουμε τις πετσέτες σκουπίσματος πιάτων με το χέρι, ας βεβαιωθούμε ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα τρόφιμα και οι ακαθαρσίες πλένοντας με ζεστό σαπουνόνερο προτού τα απολυμάνουμε. Μετά το πλύσιμο, μπορούμε να απολυμάνουμε χρησιμοποιώντας βραστό νερό ή απολυμαντικό, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή».

Ας αφήσουμε τις πετσέτες σκουπίσματος πιάτων να στεγνώσουν πλήρως μεταξύ των καθαρισμών

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πετσέτες που δεν έχουν στεγνώσει σωστά μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια, εξαλείφοντας τα οφέλη του καθαρισμού τους.

Ας σιδερώσουμε πριν τη χρήση τους

«Το να σιδερώνουμε τις πετσέτες καθαρισμού των πιάτων πριν από τη χρήση τους είναι επίσης ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος απολύμανσής τους, καθώς ο ατμός είναι εξαιρετικός στο να σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια».

Που να το ξέραμε!