ΔΙΕΘΝΕΣ
14/12/2018 21:15 EET | Updated 14/12/2018 21:16 EET

To χρονικό της παρεξήγησης Μέι-Γιούνκερ. «Τη σέβομαι απόλυτα, μου έδωσε και ένα φιλί», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Τέλος καλό, όλα καλά

Reuters

Το στιγμιότυπο που κυκλοφόρησε από το πρωί της Παρασκευής στο διαδίκτυο -με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι να αντιπαρατίθεται με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε για το Brexit.

Η ένταση ξέσπασε αφότου η Τερέζα Μέι εξέφρασε την ενόχλησή της όταν σύμφωνα με τα λεγόμενά της, o πρόεδρος της Κομισιόν την χαρακτήρισε «νεφελώδη» (nebulus), με άλλα λόγια ασαφή και ομιχλώδη. Ο κ. Γιουνκέρ φαίνεται στο βίντεο να αρνείται ότι είπε τέτοιο πράγμα στους δημοσιογράφους αλλά η κα. Μέι επιμένει, ενώ ο κάμεραμαν απομακρύνεται και ανοίγει το πλάνο. 

Αρκετές ώρες αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως σέβεται απόλυτα την Τερέζα Μέι την οποία χαρακτήρισε «θαρραλέα». «Συμφωνούμε απόλυτα με την πρωθυπουργό και τη σέβομαι για τη δουλειά αλλά και την προσωπικότητά της», φέρεται να δήλωσε.

Το προηγούμενο βράδυ βέβαια σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ είχε επισημάνει πως οι Βρετανοί ζητούν βοήθεια από την Ευρώπη για το Brexit, ούτε κι οι ίδιοι όμως δεν ξέρουν τι θέλουν. Διπλωμάτες δήλωσαν πως κι άλλοι ηγέτες προέβησαν σε αντίστοιχες δηλώσεις.

Το βρετανικό Channel 5 επιστράτευσε ειδικούς στο διάβασμα χειλιών για να καταλάβει τι ακριβώς έλεγαν η Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το βράδυ της Παρασκευής η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους πως είχε μια «έντονη συζήτηση» με τον κ. Γιούνκερ, έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως ήταν παρόμοια με αυτές που έχουν όλοι οι άνθρωποι που συνεργάζονται στενά για τόσο σοβαρά θέματα. Συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν την διαβεβαίωσε πως δεν χαρακτήρισε εκείνη «νεφελώδη» αλλά τη ρύθμιση για τα Ιρλανδικά σύνορα.

Λίγο αργότερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως η παρεξήγηση έχει λυθεί, ενώ φιλήθηκαν και αγκαλιάστηκαν μετά το συμβάν.

Ο πρόεδρος της διάσκεψης, Ντόναλντ Τουσκ, είπε μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αντιμετωπίσει την Τερέζα Μέι με βαθιά ενσυναίσθηση και σεβασμό».

(Με πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post