ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/12/2018 19:58 EET | Updated 14/12/2018 21:11 EET

Αναταραχή για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζάεφ: Έχω εμπιστοσύνη σε Τσίπρα και Καμμένο

Καμμένος: Συμφωνία με Τσίπρα πως δεν θα έχει βουλευτές ΑΝΕΛ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

«Εμπιστοσύνη» προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον κυβερνητικό εταίρο, πως η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ- στον απόηχο των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου για παραίτησή του. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής ’Αμυνας, περί παραίτησής του εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, και αν αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία κύρωσης, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ελληνική κυβέρνηση, στην ελληνική αντιπολίτευση και στον ελληνικό λαό.

«Έχω εμπιστοσύνη και στον κ. Καμμένο, που είναι επίσης μέρος της κυβέρνησης. Πρέπει να δώσουν την ευκαιρία σε μία τέτοια ιστορική συμφωνία, επειδή η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, και για τους δύο λαούς. Πιστεύω ότι τα οφέλη θα γίνουν αισθητά τους επόμενους μήνες από την εφαρμογή της. Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπιστοσύνη που έχω στον Αλέξη Τσίπρα θα βρει την υλοποίησή της στην Βουλή, όπως και εγώ προσπαθώ η εμπιστοσύνη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας σε μένα και στην ”μακεδονική” κυβέρνηση να βρει υλοποίηση στην Βουλή. Η διαδικασία που βρίσκεται μπροστά μας είναι σοβαρή και ουσιαστική. Ούτε εγώ, ως άνθρωπος που γνωρίζει, μπορώ να εγγυηθώ ότι η διαδικασία θα επιτύχει στο ”μακεδονικό” Κοινοβούλιο, όμως κάνουμε αυτό που πρέπει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία περί τα μέσα Ιανουαρίου αυτή η διαδικασία με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου και πιστεύω ότι όχι πάνω από δέκα μέρες μετά θα καταφέρουμε να ψηφίσουμε τις τελικές τροπολογίες», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνησή του, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αποσπάσουν την στήριξη των βουλευτών και ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Ζάεφ υποστήριξε ότι στις προτεινόμενες τροπολογίες «δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» και ότι αυτές αποτελούν «έντιμη προσέγγιση στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών». Πρόσθεσε οι τροπολογίες ήταν αποτέλεσμα μίας συμμετοχικής διαδικασίας, που περιλάμβανε και τον αλβανικό παράγοντα της χώρας.

Το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών έχει προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων- με τον Τέρενς Κουΐκ, υφυπουργό Εξωτερικών, να αποτελεί παρελθόν για το κόμμα, ενώ υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να ψηφίσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σημειώνεται επίσης πως, σε δήλωσή του στο «Ποντίκι», ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως  «έχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές».

O Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως η Μακεδονία και η Ελλάδα δεν θα γυρίσουν πίσω, ισχυριζόμενος πως «εμείς είμαστε οι πατριώτες και οι άλλοι πατριδοκάπηλοι».

Αναφερόμενος, στη συμφωνία των Πρεσπών, ισχυρίστηκε πως «βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, η προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, η παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ». 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 12ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, επανέλαβε πως η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ.

«Ο κ. Τσίπρας δίχασε. Δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει εθνική συναίνεση. Είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας. Και σήμερα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειονότητας του λαού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post