ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2019 17:37 EET

Ινδία: Το «Δέντρο του Παρθένου» για τον Αγιο Βαλεντίνο εξαγριώνει τις φοιτήτριες

Η νύχτα της 14ης Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι μεγάλη στο Δελχί.

Φοιτήτριες κολεγίου στην ινδική πρωτεύουσα, το Δελχί, απαιτούν να μπει ένα τέλος στο τελετουργικό για χάρη του Αγίου Βαλεντίνου, κατά το οποίο αγόρια φοιτητές κρεμάνε προφυλακτικά γεμάτα με νερό σε δέντρα και προσεύχονται σε «θεές», προκειμένου να χάσουν την παρθενιά τους.

Την Τετάρτη το βράδυ εξοργισμένες φοιτήτριες εισέβαλαν στα γραφεία του Κολεγίου Χίντου και απαίτησαν να σταματήσει αυτό το πατριαρχικό και μισογυνιστικό τελετουργικό που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες.

Συνήθως κρεμάνε μπαλόνια, πολύχρωμες κορδέλες και προφυλακτικά στα κλαδιά του «Παρθένου Δέντρου», όπως ονομάζεται, ενώ στο πάνθεον βρίσκεται μια γυναίκα της επιλογής τους, κυρίως ηθοποιός του Μπόλιγουντ ή μοντέλο.

Ένας άνδρας φοιτητής ντυμένος ως ινδουιστής ιερέας ψέλνει ύμνους, εκατοντάδες φοιτητές τραγουδούν μαζί του για χάρη της σέξι θεάς που έχουν επιλέξει και όλο το βράδυ χορεύουν και τραγουδούν.

Με τα χρόνια, έχει αναπτυχθεί ένας θρύλος που λέει ότι η λατρεία στο δέντρο θα βοηθήσει έναν μαθητή να χάσει την παρθενία του μέσα σε έξι μήνες.

Σε μια συντηρητική χώρα όπως η Ινδία, όπου το προγαμιαίο σεξ εξακολουθεί να είναι ταμπού, πολλοί νέοι ενήλικες πιστεύουν ότι η θεία παρέμβαση θα τους βοηθήσει να συμβεί.

Ωστόσο, οι γυναίκες φοιτητές λένε ότι η εκδήλωση ”σεξουαλικοποιεί και αντικειμενοποιεί” τις γυναίκες και δεν έχει θέση σε έναν ”κοσμικό, πνευματικό” χώρο όπως το πανεπιστήμιο. Επισημαίνουν επίσης ότι μόνο λίγες γυναίκες συμμετέχουν στην εκδήλωση.

 Στον αντίποδα, ο φετινός πρόεδρος της εκδήλωσης αναφέρει ότι το κίνημα γυναικών που έχει εναντιωθεί στην διοργάνωσή τους και η αρχηγός τους προσπαθούν να δράξουν την ευκαιρία για πολιτικοποίησή τους, εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια τοποθετούν ντυμένες φωτογραφίες των «γυναικών-θεών» στο ιερό δέντρο, έχουν αλλάξει τα τραγούδια, κάνοντά τα λιγότερα σεξιστικά, ενώ κρατούν και τη σημεία της LGBTQ (ΛΟΑΤΚΙ) κοινότητας, δείχνοντας ότι ο έρωτας δεν είναι μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας και γνωρίζοντας ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν συμμετέχουν μόνο Ινδοί αλλά και φοιτητές άλλων χωρών. Είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα είναι η τελευταία χρονιά τέλεσης του μυστηρίου.

Την Τρίτη, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συναντήθηκαν, μαζί με ορισμένους καθηγητές, για να βρουν διέξοδο, αλλά οι εντάσεις κορυφώθηκαν.

Η νύχτα της 14ης Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι μεγάλη στο Δελχί.

Πηγή: BBC