Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να μπλοκάρει την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία

Ψήφισμα την Πέμπτη που αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας λόγω μη συμμόρφωσης με το δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ. Άνευ προηγούμενου εάν λάβουν τέτοια απόφαση οι χώρες του μπλοκ.
POOL via Reuters

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αμφισβητήσει την Πέμπτη με σχετικό την ικανότητα της Ουγγαρίας να ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024 επικαλούμενο τις παραβιάσεις των κανόνων κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του Βίκτωρ Ορμπαν.

Ο ρόλος κάθε χώρας που ασκεί την προεδρία για ένα εξάμηνο είναι να σχεδιάζει και προεδρεύει σε συνεδριάσεις υπουργών και προπαρασκευαστικών οργάνων της Κομισιόν ενώ επίσης εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις σχέσεις τις με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Η Προεδρία είναι επίσης υπεύθυνη για την καθοδήγηση των εργασιών για την παραγωγή του νομοθετικού έργου της ΕΕ, ενεργώντας ως έντιμος και ουδέτερος μεσολαβητής ― όρος που η Ουγγαρία δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει λόγω των πολυάριθμων συγκρούσεων με τις Βρυξέλλες, όπως θα υποστηρίξει το Κοινοβούλιο.

«Το Κοινοβούλιο αμφισβητεί πώς η Ουγγαρία είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτό το καθήκον αξιόπιστα το 2024 λόγω της μη συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας» αναφέρει το προσχέδιο ψηφίσματος, που αναμένεται να εγκριθεί την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που συμφωνήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ το 2016, η Ουγγαρία θα ασκήσει την προεδρία του μπλοκ μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2024. Αν και ο σχεδιασμός έχει αλλάξει στο παρελθόν λόγω της ένταξης νέων χωρών, μια αλλαγή που βασίζεται στα προβλήματα μιας χώρας να τηρήσει νόμους και κανόνες θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Μια απόφαση για την αλλαγή του σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την ανάληψη προεδρίας, που αφορά αναβολή ή ακύρωση αυτής, βαρύνει το σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η Ουγγαρία είναι σε διαμάχη με την ΕΕ για πολλά ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, η διαφθορά σε ανώτερα κλιμάκια, η έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας, η παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και τα δικαιώματα των ΛΟΑTΚΙ.

Η ΕΕ έχει παγώσει δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη λόγω των ανησυχιών της επί αυτών των ζητημάτων. Η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την ΕΕ επί χρόνια αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

Δημοφιλή