Το Υπερταμείο αλλάζει - Ιδρύεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης σήμερα στο συνέδριο του Υπερταμείου.
.
.
HuffPost.gr

Δεν ήταν ένας απλός χαιρετισμός αυτός που έκανε πριν από λίγο ο Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Υπερταμείου.

Στο πρώτο «The Growthfund Summit» που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρθηκε στις δοκιμές αλλαγές του Υπερταμείου, το οποίο «γίνεται φορέας που θα ήθελε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.» Ουσιαστικά γίνεται φορέας χρηματοδότησης και φεύγει από τη λογική μόνο της εισπραξιμότητας.¨

Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, «το Υπερταμείο μετά από 7 χρόνια ετοιμάζεται να αλλάξει, έχοντας μέχρι στιγμής συμβάλλει στην αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων και στην προώθηση παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του και των θυγατρικών του προς όφελος της πατρίδας μας.»

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται έχουν ιδιαίτερη σημασία τώρα που γίνονται πολλά στη χώρα μας, με αύξηση ξένων επενδύσεων, αύξηση εξαγωγών και μείωση ανεργίας.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Υπερταμείο και να το αλλάξουμε ώστε να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Να δούμε τις θυγατρικές του και τις καλές πρακτικές του εξωτερικού. Εγινε ένα βήμα με τον νόμο 4972 του 2022 που αντιμετωπίστηκαν χρόνια ζητήματα στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, η κυβέρνηση ίδρυσε τη Γενική Γραμματεία Δημόσια Περιουσίας η οποία σε συνεργασία με το Υπερταμείο θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στα έσοδα του κράτους», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ως προς τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων με το ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για τη μεταφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΣΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, συμφωνήθηκαν δύο καίριες παρεμβάσεις.

Πρώτο, θα δρομολογηθεί η δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι θυγατρική του. Πρόκειται για ένα εργαλείο που βασιζόμενο στα έσοδα του Υπερταμείου θα κινητροδοτεί πρωτοβουλίες κλάδων αιχμής σε νέες τεχνολογίες και σε πράσινες επενδύσεις. Θα έχει σύγχρονο μάνατζμεντ με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

«Κινούμαστε σε μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές. Θα είναι ένα Υπερταμείο με διαφορετική λογική. Το πρώτο κεφάλαιο του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθει από χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου. Θα γίνει αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΣΘ με το 50% της χρηματοδότησης να δίνεται για τη μείωση του δημοσίου χρέους και το άλλο 50% θα κατευθυνθεί ως κεφάλαιο για να ξεκινήσει να λειτουργεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Το δεύτερο είναι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική παρέμβαση που θα προωθεί τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εταιρειών, επιχειρήσεων και οργανισμών του Υπερταμείου για μεγαλύτερη ευελιξία και εμπορική δυναμική. «Δεν θέλουμε δυσκαμψίες» είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Δημοφιλή