Το Ιλινόις γίνεται η 11η πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί τη ψυχαγωγική Κάνναβη

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.
Getty Creative

Η πολιτεία του Ιλινόις γίνεται κι επίσημα η ενδέκατη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους. Ο κυβερνήτης των Δημοκρατικών, JB Pritzker, υπέγραψε νομοσχέδιο την Τρίτη που επιτρέπει στους ενήλικες από 21 ετών και άνω να αγοράζουν και να κατέχουν μικρές ποσότητες του φυτού.

Οι ενήλικες θα μπορούν να αγοράζουν και να διαθέτουν 30 γραμμάρια κάνναβης, 5 γραμμάρια συμπυκνώματος κάνναβης και προϊόντα με έγχυση κάνναβης που δεν περιέχουν περισσότερα από 500 mg THC (Τετραϋδροκανναβινόλη) . Όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να αγοράσουν το ήμισυ καθενός από τις προαναφερθέντες ποσότητες.

Σύμφωνα με το νόμο , θα επιτρέπεται στους ασθενείς να αγοράζουν σπόρους μαριχουάνας και να έχουν μέχρι πέντε φυτά στο σπίτι, αρκεί να μην καλλιεργούνται σε δημόσιους χώρους.

Ο νόμος απαλλάσσει ακόμα όσους έχουν συλληφθεί με ποσόστητα κάνναβης στην κατοχή τους που δεν ξεπερνά τα 30 γραμμάρια. Οι εργοδότες θα έχουν κάθε δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση κάνναβης στον εργασιακό χώρο.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, ο πόλεμος κατά της κάνναβης κατέστρεψε οικογένειες, γέμισε τις φυλακές με μη βίαιους παραβάτες και δημιούργησε στερεότυπα για τις κοιν΄τοητες των μαύρων», δήλωσε ο Pritzker την Τρίτη στην τελετή υπογραφής νομοσχεδίων στο Σικάγο.

Ο Pritzker, ο οποίος αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα, δήλωσε ότι η νομοθεσία φέρνει μια ”αλλαγή στην πολιτεία μας που άργησε πολύ».

Σύμφωνα με το σχέδιο πολιτικής για τη μαριχουάνα , περίπου 770.000 περιπτώσεις που σχετίζονται με την κάνναβη πρόκειται να παραγραφούν.

Το μέτρο θεσπίζει ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων για να βοηθήσει τις κοινότητες που πλήττονται από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και ένα πρόγραμμα δανείων με χαμηλό επιτόκιο ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για άτομα που επιθυμούν να πάρουν άδεια χρήσης κάνναβης.

Το Ιλλινόις θα επιβάλλει φόρο 10% στα προϊόντα κάνναβης με επίπεδο THC 35% ή χαμηλότερο, φόρο 20% για όλα τα προϊόντα με έγχυση κάνναβης και φόρο κατανάλωσης κάνναβης 25% με επίπεδο THC πάνω από 35%.

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.

Πηγή: CNN

Popular in the Community