Οι - καλοί - μισθοί στην Αμερικανική βιομηχανία της κάνναβης

O κλάδος της νόμιμης κάνναβης αποφέρει στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση στην Βοστώνη.
Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση στην Βοστώνη.
Boston Globe via Getty Images

Οπως διαβάζουμε στο cannabisnews.gr, το περιοδικό Marijuanna Bussiness Daily δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνά του στην οποία καταγράφεται το ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων στον κλάδο της κάνναβης στην Αμερική.

Στις ΗΠΑ, ο κλάδος της νόμιμης κάνναβης έχει κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποφέρει στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μέσοι μισθοί είναι εξίσου καλοί ή και καλύτεροι από τους μισθούς σε αντίστοιχες θέσεις σε άλλους, πιο παραδοσιακούς οικονομικούς κλάδους.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία σχετικά με τους μισθούς από έναν αριθμό ιστοσελίδων με αγγελίες για εργασία καθώς και στοιχεία εταιρειών εύρεσης εργασίας και εταιρειών του τομέα της κάνναβης που δημοσιεύουν στοιχεία των αμοιβών που προσφέρουν. Και έφτασαν σε μια σειρά διαπιστώσεων:

Οι μισθοί στον κλάδο της κάνναβης αυξήθηκαν περισσότερο από 16% μέσα σε ένα χρόνο (Αύγουστος 2017 εως Αύγουστος 2018). Και αυτό προσέλκυσε με τη σειρά του ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, τάση η οποία ίσως συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο των μισθών.

Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου σε μία από τις πέντε μεγάλες εταιρείες του κλάδου είναι 528.090 δολάρια (468.502 ευρώ) - ή 285.113 δολάρια αν βγάλουμε από την εξίσωση τις ετήσιες απολαβές του Ανταμ Μπίρμαν της MadMen Enterprises, ο οποίος έχει αποδοχές ιδιαίτερα υψηλότερες σε σχέση με τους συναδέλφους του.

Ο μέσος ετήσιος μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου σε ένα από τα dispensaries, τα ειδικευμένα καταστήματα πώλησης του φυτού, είναι 196.000 δολάρια (173.899 ευρώ).

Ο Μάστερσεφ κάνναβης, Σκοτ Ντούρα, ετοιμάζει τζαμαϊκανό κοτόπουλο με κάρι και μαριχουάνα σε ειδικό σεμινάριο στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Ο Μάστερσεφ κάνναβης, Σκοτ Ντούρα, ετοιμάζει τζαμαϊκανό κοτόπουλο με κάρι και μαριχουάνα σε ειδικό σεμινάριο στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Vince Chandler via Getty Images

Πόσα παίρνουν οι σεφ και πόσα οι budtender

Οι σεφ, δημιουργοί συνταγών και «νέων πιάτων» που βασίζονται στην κάνναβη, λαμβάνουν $46.640 (41.380 ευρώ) ετησίως, $3.000 λιγότερα από τον μέσο όρο των απολαβών των σεφ που απασχολούνται στην ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων.

Οι Budtender, όπως λέμε bartender, τα άτομα δηλαδή που εργάζονται στα ειδικευμένα καταστήματα πώλησης ειδών κάνναβης και συχνά λειτουργούν τόσο ως πωλητές όσο και ως σύμβουλοι σχετικά με την ποικιλία για παράδειγμα που μπορεί να επιλέξει ο πελάτης κερδίζουν κατά μέσο όρο $32.240 (28.607 ευρώ). Ποσό που με τη σειρά του είναι κατά $5.980 υψηλότερο αυτού που λαμβάνουν οι bartender και 4.780 υψηλότερο των υπολοίπων πωλητών που εργάζονται σε εμπορικά καταστήματα.

Οι σεκιουριτάδες που εργάζονται στη βιομηχανία της κάνναβης, λαμβάνουν κατά μέσο όρο $34.320 (30.453 ευρώ) ετησίως. Και τέλος, οι

Bud Trimmers, όσοι και όσες δηλαδή εργάζονται με τα ψαλιδάκια τους καλλωπίζοντας τους ανθούς του φυτού λαμβάνουν κατά μέσο όρο $29.667 (26.324 ευρώ) ετησίως, αν και δεν αναφέρεται το πόσους μήνες το χρόνο εργάζονται, μιας και η ειδικότητα δεν κατατάσσεται με ευκολία στις «μόνιμες δουλειές».

Δημοφιλή