Το Ιράν ανακοίνωσε νέα παραβίαση των περιορισμών της πυρηνικής συμφωνίας

Η Τεχεράνη θα συνεχίσει να μειώνει τη συμμόρφωσή της στις δεσμεύσεις κάθε 60 ημέρες.
ASSOCIATED PRESS

Το Ιράν ανακοίνωσε πως θα παραβιάσει έναν νέο περιορισμό που του είχε τεθεί ως προς το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί είπε ότι το Ιράν θέλει ακόμα να διασώσει τη συμφωνία, αλλά κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε συνέντευξη Τύπου ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει να μειώνει τη συμμόρφωσή της στις δεσμεύσεις κάθε 60 ημέρες, εκτός και αν οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία κινηθούν για να το προστατέψουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ- παρόλα αυτά άφησαν «ανοιχτή την πόρτα» για διπλωματία.

Πριν τη συμφωνία το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης, και το επίπεδο εμπλουτισμού για τον αντιδραστήρα στο Μπουσέρ ήταν 5%. «Θα εμπλουτίζουμε ουράνιο με βάση τις ανάγκες μας...αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε ουράνιο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης» είπε ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν. «Θα εμπλουτίσουμε ουράνιο στο επίπεδο που χρειάζεται για τον αντιδραστήρια του Μπουσέρ».

Σε ένδειξη των αυξανόμενων προβληματισμών από πλευράς της Δύσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως ο ίδιος και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχαν συμφωνήσει να επιδιώξουν διαμόρφωση συνθηκών για την επανέναρξη του διαλόγου ως προς το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ως τις 15 Ιουλίου.

Το γραφείο του Μακρόν πρόσθεσε πως ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις ιρανικές αρχές και τους άλλους εμπλεκόμενους για το θέμα.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)