ΔΙΕΘΝΕΣ
08/07/2019 14:48 EEST

Το Ιράν ζητά από τη Βρετανία άμεση απελευθέρωση του τάνκερ

Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

ASSOCIATED PRESS

Η κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενοπλοίου από βρετανικές δυνάμεις έχει θέσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να τελειώσει τώρα» έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο Twitter τη Δευτέρα.

«Το Ιράν δεν είναι ούτε μέλος της ΕΕ ούτε υπόκειται σε ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου. Τελευταία φορά που κοίταξα, η ΕΕ ήταν κατά της εξωεδαφικότητας. Η παράνομη κατάληψη ενός δεξαμενοπλοίου με ιρανικό πετρέλαιο εκ μέρους της #B_Team είναι πειρατεία, απλά και ξάστερα. Θέτει επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να τελειώνει τώρα» έγραψε ο Ζαρίφ.

Βρετανοί Βασιλικοί πεζοναύτες κατέλαβαν το τάνκερ στο Γιβραλτάρ την Πέμπτη, λόγω υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ. Το Ιράν αρνείται πως το σκάφος πήγαινε στη Συρία, όπου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σύμμαχος της Τεχεράνης.

Ο Ζαρίφ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως μια αποκαλούμενη «Ομάδα Β» (B-team), που περιλαμβάνει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσπαθεί να σύρει τον Αμερικανό πρόεδρο σε σύγκρουση με την Τεχεράνη.