ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2018 17:52 EEST

Το Ισραήλ δεσμεύεται να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα- προειδοποιήσεις της ΕΕ στην Τεχεράνη

Majid Saeedi via Getty Images

Το Ισραήλ δεν εξεπλάγη από την πρόθεση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, δήλωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας του να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέφρασε πριν από δύο ημέρες την πρόθεσή του να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ. Εξήγησε χθες (Δευτέρα) πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό: εμπλουτίζοντας ουράνιο, χωρίς περιορισμούς, προκειμένου να φτιάξει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών βομβών», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και πρόκειται να συναντηθεί αργότερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν εκπλαγήκαμε. Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το σχέδιό του να αυξήσει τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου. Από το εμπλουτισμένο ουράνιο παράγονται καύσιμα για τις μονάδες πυρηνικής ενέργειας. Το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Η ΕΕ κάλεσε από πλευράς της την Τεχεράνη να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητές της και «μελετά» την απόφαση των ιρανικών αρχών.

«Μελετάμε τις ανακοινώσεις» των ιρανικών αρχών, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπάτης εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Επιτροπή.

«Θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα όσο το Ιράν θα συνεχίσει να σέβεται τις δικές του», υπενθύμισε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

«Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Η IAEA επιβεβαίωσε για 11η φορά ότι το Ιράν συνεχίζει να σέβεται τη συμφωνία και ετοιμαζόμαστε για να υπερασπίσουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (από τις αμερικανικές κυρώσεις) και να διαφυλάξουμε τη συμφωνία», πρόσθεσε. «Θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να διαφυλάξουμε τα οφέλη της συμφωνίας για το Ιράν», διαβεβαίωσε η Κοτσιγιάντσιτς.

«Αυτό που κάνουμε δεν παραβιάζει τη συμφωνία» που συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη και από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στις 8 Μαΐου, υποστήριξε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η ανακοίνωση ενός σχεδίου για την αύξηση της ικανότητας του Ιράν να εμπλουτίζει το ουράνιο «δεν σημαίνει πως θα αρχίσουμε τη συναρμολόγηση των μηχανών φυγοκέντρησης» για να χρησιμοποιηθούν, διευκρίνισε. «Τα βήματα αυτά δεν σημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις (με την Ευρώπη) απέτυχαν», πρόσθεσε ο Σαλεχί.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsored Post