ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2020 12:50 EEST

Το κάπνισμα ανοίγει την πόρτα στον κορονοϊό – Τι έδειξε έρευνα

Άσχημα τα νέα για τους καπνιστές.

Srdjan Radevic / EyeEm via Getty Images

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης με κορονοϊό, καθώς αυξάνει τα ένζυμα  που επιτρέπουν στον κορονοϊό να χτυπήσουν τα κύτταρα των πνευμόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικότερα, οι καπνιστές και τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται ACE-2, το οποίο βοηθά τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων, όπου και αναπαράγεται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  European Respiratory Journal.

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες χρόνιες παθήσεις εμφανίστηκαν επίσης ως παράγοντες που καθιστούν ευάλωτους τους ανθρώπους στον Covid-19.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Τζάνις Λανγκ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σέιντ Πολ στο Βανκούβερ, βασίζεται σε δεδομένα που προκύπτουν από την Κίνα. Στην Κίνα, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο για τους άνδρες από ότι στις γυναίκες, περίπου το 50% των αντρών είναι καπνιστές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις γυναίκες το ποσοστό είναι μόνο 2%.

«Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να σταματήσετε το κάπνισμα, για να προστατευθείτε από τον Covid-19», λέει η Λάνγκ.

Για την έρευνα ελήφθησαν δείγματα από τους πνεύμονες 21 ασθενών με ΧΑΠ και 21 ατόμων που δεν πάσχουν από ΧΑΠ. Τα υψηλότερα επίπεδα ACE-2 βρέθηκαν τόσο σε ασθενείς με ΧΑΠ όσο και σε καπνιστές.

Οι ερευνητές παραπέμπουν επίσης στα ευρήματα τους δύο έρευνες, που έγιναν περισσότερες δοκιμές και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Πηγή: Bloomberg