ΔΙΕΘΝΕΣ
28/06/2019 11:40 EEST | Updated 28/06/2019 14:29 EEST

Το κύμα καύσωνα διαρκώς αυξάνεται - Η Ευρώπη ζει την δική της κόλαση

Θύμα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών ένας 17χρονος.

ASSOCIATED PRESS

Ένας νέος 17 ετών πέθανε σήμερα από θερμοπληξία σε ένα χωριό της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία, ανακοίνωσαν οι αρχές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο επισήμως θύμα του κύματος καύσωνα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες η Ισπανία.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, ο νεαρός άνδρας ζαλίστηκε και βούτηξε στην πισίνα του χώρου όπου εργαζόταν, αλλά όταν βγήκε από το νερό είχε σπασμούς και διακομίσθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

ASSOCIATED PRESS

Η Ισπανία αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες πολεμούν μια μεγάλη πυρκαγιά που πιθανότατα ξεκίνησε μέσα από ένα σωρό κοπριάς, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από το έντονο ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα.

 

ASSOCIATED PRESS

Περίπου 10.000 στρέμματα δάσους και άλλης βλάστησης επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά κοντά στην Ταραγόνα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Μικέλ Μπουχ έχει προειδοποιήσει ότι σήμερα είναι «το απόγειο του κύματος καύσωνα» με θερμοκρασίες άνω των 40°C, συμβουλεύοντας τον πληθυσμό να αυξήσει στο μέγιστο τα προληπτικά μέτρα.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του το CNN, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των Ηνωμένων Πολιτειών, πυρκαγιές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα ώρα όταν εύφλεκτα υλικά, όπως δεμάτια από στάχυα, λίπασμα η κοπριά θερμαίνονται απότομα και για μεγάλη διάρκεια.

Την Παρασκευή αναμένεται η θερμοκρασία να αγγίξει τους 44 βαθμούς σε 30 από τις 55 Ισπανικές επαρχίες.

Ολόκληρη η Ευρώπη  βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα καύσωνα, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αρχή γενομένης από την .Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Η Γερμανία, η Πολωνία και η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψαν τις προηγούμενες μέρες τις υψηλότερες θερμοκρασίες που είχαν ποτέ Ιούνιο μήνα. Οι θερμοκρασίες ήταν 
38,9°C στην Τσεχία, 38,6°C στην Γερμανία, 38,2°C στη Πολωνία, 43,5°C στη νότια Γαλλία.

Στην βόρεια Ιταλία αναμένονται σήμερα υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι 40°C στο Πιεμόντε, 39°C στην Γένοβα και στην Τοσκάνη. Ενας 72χρονος άστεγος βρέθηκε σήμερα νεκρός στο Μιλάνο.

SOPA Images via Getty Images

Την Πέμπτη, η Météo-France, η γαλλική εθνική αρχή για τις καιρικές συνθήκες, εξέδωσε μια ειδοποίηση ”κόκκινου επιπέδου” για τέσσερα τμήματα στο νότο της χώρας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο συναγερμού, για ένα κύμα καύσωνα.

Την ίδια ώρα το ρεπορτάζ του ALJAZEERA αναφέρει πως, τα σχολεία την Παρασκευή 28 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά, ενώ αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού και της Λυών, έχουν επιβάλει περιοριστικούς όρους στην κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να κρατηθεί σε όσο γίνεται πιο χαμηλά επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ ένα παιδί 6 ετών από την Συρία τραυματίσθηκε σοβαρά αφού κτυπήθηκε από πίδακα που προκάλεσε το άνοιγμα πυροσβεστικού κρουνού.

ASSOCIATED PRESS

Προειδοποιώντας ότι αυτά τα επεισόδια καύσωνα θα επαναλαμβάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Τόκιο ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της. «Οφείλουμε να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο εργασίας μας...να κτίζουμε διαφορετικά...»

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι τα κύματα καύσωνα όπως αυτό, θα  είναι όλο και συχνότερα και όλο και πιο έντονα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το Météo-France δήλωσε ότι η συχνότητα τέτοιων εκδηλώσεων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, ALJAZEERA

Sponsoed post