ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/07/2018 09:16 EEST

Το... μαντείο των Πρεσπών

Eurokinissi

Η τριπλή «επιλογή» που έδωσε στον Πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - δημοψήφισμα, εκλογές, κύρωση από 180 βουλευτές - ερμηνεύθηκε από την αντιπολίτευση ως ακόμα απόδειξη της πολιτικής «ομηρίας» που βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας από τον κυβερνητικό του συνέταιρο.

Με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ να βάζει στο τραπέζι τις δικές του νέες κόκκινες γραμμές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η χρονική προθεσμία για να στηθούν κάλπες μεταβάλλεται, ανάλογα με το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, αλλά και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η ΝΔ κάνει ήδη λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας, αναξιοπιστίας και πολιτικής παράνοιας, με τα γαλάζια στελέχη να εκτιμούν ότι οι πολίτες έχουν βγάλει πια τα συμπεράσματά τους και θα το δείξουν αργά ή γρήγορα στις κάλπες όταν αυτές θα στηθούν με ή χωρίς τη θέλησή τους.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ζητούμενο παραμένει αν οι εκλογές θα αποτελέσουν τη μοναδική διέξοδο για το πρωθυπουργικό επιτελείο ή το προσδοκώμενο «θαύμα» θα έρθει από τις Βρυξέλλες με την πολυπόθητη αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις.

Ακόμα και έτσι ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να ερμηνεύσουν αν οι απειλές Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν κάποια δόση αληθείας ή πρόκειται για ένα ακόμα πολιτικό «τρικ» σε γνώση και συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ίσως για αυτό και από την οδό Πειραιώς σπεύδουν να τον κατηγορήσουν για απύθμενη υποκρισία και τυχοδιωκτισμό, υπενθυμίζοντας ότι αν στην πραγματικότητα ήθελε να μπλοκάρει την κακή, όπως την ονόμασε, συμφωνία, θα είχε στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.