Το μαγείρεμα γίνεται καλύτερο με παρέα

Με τα κατάλληλα άτομα και λίγο ουζάκι, ακόμη και το μαγείρεμα για την Σαρακοστή γίνεται διασκέδαση.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, δεν τρελαίνονται στην ιδέα του νηστίσιμου φαγητού.

Είναι εκείνες οι μέρες του χρόνου που κάθε φορά που έρχονται νιώθουμε ένα βάρος στο στομάχι. Βάρος, όχι φυσικά από το φαγητό, αλλά αυτό το ‘βάρος’ της νηστείας που αν και δεν μας αρέσει ιδιαίτερα, συνηθίζουμε να κάνουμε, αφού κάνουν σχεδόν όλοι γύρω μας.

Βέβαια, αν δείτε τα πράγματα για μια φορά λίγο διαφορετικά, θα καταλάβετε ότι όλα τελικά είναι στο μυαλό και μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα (και πολύ πιο νόστιμα).

Χρειάζεται μια διαφορετική ματιά πιο χαλαρή, πιο παρεΐστικη και αν φυσικά σε αυτή τη ματιά προσθέσετε και λίγο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, τότε το τραπέζι της σαρακοστής μπορεί να μετατραπεί σε διασκέδαση.

Το μυστικό κρύβεται στην παρέα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να καλέσετε φίλους στο σπίτι και να μαγειρέψετε όλοι μαζί νηστίσιμους μεζέδες. Θαλασσινά, όσπρια, ζυμαρικά, αποκτούν άλλη γεύση όταν τα μαγειρεύουμε με ανεβασμένη διάθεση. Παράλληλα, η παρέα δένεται ακόμη περισσότερο.

Και κάπου εκεί, όταν έχουν μαζευτεί όλοι, βγάζετε και τα ποτηράκια του ούζου, τα γεμίζετε μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση με Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, προσθέτετε νερό και στο τέλος λίγο πάγο.

Μέχρι να γίνει το φαγητό θα έχετε πιει τα ουζάκια σας, θα έχετε την καλύτερη δυνατή διάθεση και θα δείτε που το σαρακοστιανό τραπέζι θα φαντάζει με παράδεισο. Πρόσεξτε, ωστόσο, μην ξεχάσετε κάποια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και κάψετε το φαγητό, όσο διασκεδάζετε με την παρέα.

Μπορεί η νηστεία για πολλούς από εμάς να ακούγεται σαν «τιμωρία», αλλά τελικά είναι ευκαιρία. Ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να φάτε σε κάποια αυλή ή σε κάποιο μπαλκόνι, να πιείτε τα ουζάκια σας κι αν δε, έχει και ήλιο, τότε θα νιώσετε ότι έφτασε κιόλας το καλοκαίρι. Ξεχάστε για λίγο τα άγχη της καθημερινότητας και απολαύστε το.

Η περίοδος της νηστεία με τους νόστιμους μεζέδες και τα ουζάκια της, είναι η καλύτερη αφορμή να κάνουμε την ιδανική προθέρμανση γι′ αυτό που θα ζήσουμε το καλοκαίρι. Και όπως πολύ καλά ξέρουμε, σαν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, δεν έχει!

Κείμενο: Γιάννης Μπαϊρακτάρης