Το ΝΑΤΟ αλλάζει προσανατολισμό και στρέφεται προς την απειλή από την άνοδο της Κίνας

Συνέντευξη του γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στους Financial Times.
via Associated Press

Η αντιμετώπιση της απειλής ασφαλείας που προκύπτει από την άνοδο της Κίνας θα αποτελεί βασικό τμήμα της μελλοντικής αποστολής/ λογικής του ΝΑΤΟ, είπε ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στους Financial Times, υποδεικνύοντας μια σημαντική επανεξέταση των σκοπών του ΝΑΤΟ, που αντανακλά τη «στροφή» των ΗΠΑ προς την Ασία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η Κίνα ήδη επηρεάζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια μέσω των cyber δυνατοτήτων της, των νέων τεχνολογιών και των μακράς εμβέλειας πυραύλων. Το πώς θα προστατεύονται οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ από αυτές τις απειλές θα εξεταστεί εκτενώς στο νέο δόγμα της Συμμαχίας για την επερχόμενη δεκαετία, όπως είπε.

Η Συμμαχία έχει περάσει δεκαετίες εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και της τρομοκρατίας, και η μετατόπιση προς την Κίνα λαμβάνει χώρα εν μέσω της γεωπολιτικής «στροφής» των ΗΠΑ προς την αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία μεταξύ της βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Ωστόσο αυτή η περιοχή είναι αντιμέτωπη με παγκόσμιας εμβέλειας προκλήσεις: Την τρομοκρατία, τον χώρο του cyber, μα επίσης την άνοδο της Κίνας. Οπότε όταν μιλάμε για ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας, αυτό έχει επίσης να κάνει και με την άνοδο της Κίνας» είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι πως η άνοδος της Κίνας θα επηρεάσει την ασφάλειά μας. Ήδη το έχει κάνει».

Το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει το νέο του Strategic Concept σε σύνοδο το επόμενο καλοκαίρι, που θα διαμορφώσει τον σκοπό της συμμαχίας τα επόμενα 10 χρόνια. Η υπάρχουσα εκδοχή του, που υιοθετήθηκε το 2010, δεν αναφέρει την Κίνα.

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας...τους βλέπουμε στην Αρκτική. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο. Τους βλέπουμε να επενδύουν βαρέως σε κρίσιμες υποδομές στις χώρες μας. Και φυσικά έχουν όλο και περισσότερα όπλα μακράς εμβέλειας που μπορούν να φτάσουν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Φτιάχνουν πολλά σιλό για διηπειρωτικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας» είπε σχετικά.

Όσον αφορά στη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως Ρωσία και Κίνα δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνονται ως ξεχωριστές απειλές: «Πρώτα απ’όλα, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στενά. Δεύτερον, όταν επενδύουμε περισσότερο στην τεχνολογία...είναι και για τις δύο».

Δημοφιλή