Το ΝΑΤΟ πιέζει την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί την ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους του μέχρι την σύνοδο της συμμαχίας στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.
via Associated Press

Το ΝΑΤΟ ενέτεινε την Πέμπτη στην σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Οσλο τις πιέσεις προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας, καθώς η συμμαχία επιδιώκει να αντιμετωπίσει το ζήτημα μέχρι τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και των ομολόγων του τον επόμενο μήνα.

Η συμμαχία των 31 μελών εξετάζει επίσης την ενίσχυση του καθεστώτος μη μέλους της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την προετοιμασία ενός πλαισίου για τις δεσμεύσεις ασφαλείας που θα προσφέρει μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να φέρει τη Σουηδία στους κόλπους του μέχρι τη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου. Οι σύμμαχοι ελπίζουν επίσης να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και το σχέδιο ασφαλείας για την Ουκρανία στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για την ένταξη χωρών. Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις και απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων κουρδικών ομάδων και ατόμων που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Ουγγαρία έχει επίσης καθυστερήσει την έγκρισή της, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν γίνει δημόσια σαφείς.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα «στο προσεχές μέλλον για να δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Σουηδίας».

Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας του Τούρκου ηγέτη. Ο διπλωμάτης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι ακριβείς λεπτομέρειες των συνομιλιών δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

«Το μήνυμά μου είναι ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της και έχει έρθει η ώρα να επικυρωθεί η ένταξή της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διήμερων άτυπων συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής στη Λιθουανία.

Κι άλλοι ΥΠΕΞ επανέλαβαν τα σχόλιά του.

«Ήρθε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί τώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας

«Είμαι βέβαιος ότι και η Ουγγαρία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να μπορέσουμε επιτέλους να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως 32ο μέλος». Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση έχει την «πλήρη υποστήριξη» του Βερολίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρεμ, δήλωσε ότι «είναι καιρός η Τουρκία και η Ουγγαρία να ξεκινήσουν την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι «οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρείται ως δώρο για τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν».

Επί μήνες, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία είχαν συνομιλίες για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας. Ο Μπίλστρεμ δήλωσε ότι αναμένει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν σε μια νέα συνάντηση αυτού του «μόνιμου κοινού μηχανισμού» τις επόμενες εβδομάδες.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, η Σουηδία είχε αυστηροποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους. Πλέον είναι παράνομη η χρηματοδότηση, η στρατολόγηση ή η δημόσια ενθάρρυνση «τρομοκρατικής οργάνωσης» ή το ταξίδι στο εξωτερικό με σκοπό την ένταξη σε τέτοιες ομάδες.

via Associated Press

Μπλίνκεν: «Να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της Σουηδίας και η αγορά των F-16 από την Τουρκία»

Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενεπλάκη στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας τον περασμένο μήνα. Ο Ερντογάν κέρδισε την επανεκλογή του σε μια επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή. Επιδιώκει ως γνωστόν, αναβαθμισμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και η Ουάσινγκτον άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να του παραδοθούν.

Την Τρίτη ωστόσο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν επέμεινε ότι τα ζητήματα της ένταξης της Σουηδίας και των μαχητικών αεροσκαφών είναι ανεξάρτητα. Ωστόσο, τόνισε ότι η ολοκλήρωση και των δύο θα ενίσχυε δραματικά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας, κατά την κρίση μας, για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους. «Πιστεύουμε ότι αμφότερα θα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, δηλαδή και η ένταξη της Σουηδίας και η προώθηση του πακέτου των F-16 ευρύτερα».

Υπουργοί Εξωτερικών ποζάρουν για μια οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο της Νορβηγίας, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023. (AP Photo/Sergei Grits)
Υπουργοί Εξωτερικών ποζάρουν για μια οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο της Νορβηγίας, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023. (AP Photo/Sergei Grits)
via Associated Press

Το ζήτημα της Ουκρανίας

Οσον αφορά τη πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι συνεχίζουν να συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μια μέρα, αλλά ότι στο μεταξύ η συμμαχία θα πρέπει να της παράσχει δεσμεύσεις ασφαλείας και σημαντική νέα χρηματοδότηση.

«Η εστίασή μας σήμερα ήταν στο πώς μπορούμε να φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, όπου ανήκει», συμπλήρωσε. Οι περισσότεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί όσο παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.

Κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όταν τελειώσει θα έχουμε αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας στο μέλλον και να σπάσουμε τον κύκλο της επιθετικότητας της Ρωσίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να οικοδομήσει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ικανότητα ασφαλείας της, έτσι ώστε εάν και όταν η τρέχουσα επιθετικότητα καταλαγιάσει, η Ουκρανία να έχει την πλήρη ικανότητα να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις».

«Το ΝΑΤΟ έχει ρόλο σε αυτό όσον αφορά το έργο που μπορεί να διαδραματίσει για να φέρει την Ουκρανία στα πρότυπα του», είπε χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στην άτυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Οσλο συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Β. Κασκαρέλης - Σύντομη συνομιλία με Μπλίνκεν

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης είχε σήμερα σύντομη συζήτηση με Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, στο περιθώριο άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο.

Η συζήτηση έγινε σε θερμό κλίμα λόγω και της γνωριμίας τους κατά τη θητεία του Βασίλη Κασκαρέλη ως πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, επισημαίνεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες εστιάστηκαν σε ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου, καθώς και της στήριξης της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Δημοφιλή