ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2019 19:55 EET

Το Πακιστάν άφησε ελεύθερο τον Ινδό πιλότο

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του οδηγήθηκε για ιατρικές εξετάσεις.

AP

Το Πακιστάν παρέδωσε την Παρασκευή στην Ινδία τον πιλότο του μαχητικού τον οποίο είχε συλλάβει και ο πιλότος οδηγήθηκε για ιατρικές εξετάσεις, δήλωσε Ινδός αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας.

«Η εντολή για ιατρικό έλεγχο δόθηκε ιδιαίτερα επειδή ο αξιωματικός χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα από το αεροσκάφος», δήλωσε ο υποπτέραρχος Ρ. Τζ. Κ. Καπούρ στους δημοσιογράφους κοντά σε ένα συνοριακό σημείο διέλευσης στο κρατίδιο Παντζάμπ στη βόρεια Ινδία.

Ο πιλότος, τον οποίο η Ινδία κατονόμασε ως αντισμήναρχο Αμπιναντάν, έχει γίνει το ανθρώπινο πρόσωπο της πιο πρόσφατης διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Αφού επιχείρησε να διαφύγει τη σύλληψη, θεωρείται ήρωας στην Ινδία.

Νωρίτερα το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως το Πακιστάν παρέδωσε στην Ινδία τον πιλότο το αεροσκάφος του οποίου καταρρίφθηκε.

ASSOCIATED PRESS

Πλάνα της πακιστανικής τηλεόρασης έδειξαν τον αντισμήναρχο Αμπιναντάν να διασχίζει τα σύνορα στο φυλάκιο κοντά στην πόλη Ουάγκα, ανάμεσα στις πόλεις Λαχόρη (Πακιστάν) και Αμριτσάρ (Ινδία), λίγο πριν από τις 9.00 μ.μ. τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Η απελευθέρωσή του είχε ανακοινωθεί ήδη από την Πέμπτη από τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ίμραν Χαν ως μια «κίνηση ειρήνης» προς την Ινδία. Ωστόσο «η επιθυμία μας για αποκλιμάκωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία», είχε τονίσει απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογο του Ναρέντρα Μόντι.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα τον έχουμε πίσω. Θέλουμε να τον ξαναδούμε», δήλωσε από το Νέο Δελχί ο επικεφαλής της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο πτέραρχος Ρ.ΤΖ.Κ. Καπούρ.

ASSOCIATED PRESS

«Θεωρούμε την απελευθέρωσή του απλώς μια κίνηση βάσει των Συμφωνιών της Γενεύη», πρόσθεσε.

Η Ινδία παραμένει «εντελώς προετοιμασμένη και σε ένα στάδιο ενισχυμένης ετοιμότητας για να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από το Πακιστάν», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ινδίας Σουρέντρα Σινγκ Μάχαλ.

Το αεροσκάφος του Βαρταμάν κατερρίφθη την Τετάρτη πάνω από το Κασμίρ στη διάρκεια μιας σπάνιας συμπλοκής μεταξύ των πολεμικών αεροποριών της Ινδίας και του Πακιστάν.

Sponsored Post