Το BBC προσπαθεί να εξηγήσει το περίεργο υπόγειο φαινόμενο της σπηλιάς του Νταβέλη

Φαντάσματα, μαγνητικά πεδία και μύθοι
Electrofear via Getty Images

Ο Δημήτριος Μακρυδόπουλος πάντα ενθουσιαζόταν για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα υπερφυσικά φαινόμενα. Από παιδί καταβρόχθιζε ότι βιβλίο έβρισκε για ανεξήγητα φαινόμενα και όπως ήταν λογικό εντυπωσιάστηκε όταν έμαθε πρώτη φορά για το βουνό της Πεντέλης, το βουνό σε σχήμα πυραμίδας. «Με τραβούσε η ενέργεια αυτού του αρχαίου βουνού», λέει στο BBC.

Η Πεντέλη είναι παγκοσμίως γνωστή για τα αρχαία λατομεία της και την κρυσταλλική όψη και χρυσή απόχρωση του μαρμάρου του, από το οποίο κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας και άλλα μνημείων. Όμως ο κ. Μακρυδόπουλος δεν ενδιαφερόταν τόσο γι’ αυτά όσο για τη Σπηλιά του Νταβέλη, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Πεντελικού Όρους.

Περιγράφοντας τη Σπηλιά του Νταβέλη, το BBC αναφέρει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε ταινία τρόμου. Όσοι έχουν βρεθεί εκεί, αναφέρει, μιλούν ανωμαλίες στη λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών, παράξενα φώτα και πλάσματα, νερό που στάζει προς τα πάνω, φανταστικές φωνές, ευρήματα σατανικών τελετών και πολλά άλλα.

Το 2015 ο κ. Μακρυδόπουλος πήρε μαζί του ένα «κουτί πνευμάτων» (μια συσκευή που όπως είπε επιτρέπει την επικοινωνία με πνεύματα μέσω της χρήσης ραδιοσυχνοτήτων) και μια κάμερα με υπέρυθρες και πήγε στην Πεντέλη με φίλους. Ήταν Ιανουάριος και είχε παντού. Υπήρχε πάντα η φήμη ότι εκεί είχαν γίνει και κρυφά στρατιωτικά πειράματα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και σύμφωνα με τον κ. Μακρυδόπουλο σε εκείνη την επίσκεψη βρήκαν και αποδεικτικά στοιχεία –κάποια κομμάτια σίδερου.

«Από τη στιγμή που μπήκα μέσα σε αυτό το παρθένο και καθαρό μέρος, έγινα ένα με αυτό. Ήμουν περιτριγυρισμένος από μια ανεξήγητη, ξένη ενέργεια... Ένιωθα μάτια πάνω μου σε κάθε μου κίνηση... Δεν μπορούσα να δω ή να ακούσω κάτι με τις πέντε μου αισθήσεις, αλλά το ήξερα», λέει.

Όταν γύρισε σπίτι , το κουτί των πνευμάτων επιβεβαίωσε όσα είχε αισθανθεί μέσα στη σπηλιά. Έπιασε έναν ήχο που ακουγόταν σαν αγγελική μελωδία παιδιών που έψαλαν στα αρχαία ελληνικά. Υποστηρίζει επίσης ότι η κάμερά του έπιασε μορφές φαντασμάτων περίπου στο κέντρο της σπηλιάς και ένα μικροσκοπικό, μαύρο πλάσμα να κρύβεται στην είσοδο. «Εκεί, μπορείτε να το δείτε;» ρώτησε ο Μακρυδόπουλος όταν έδειχνε τις φωτογραφίες στον δημοσιογράφο του BBC, λίγες μέρες πριν από τη δική του επίσκεψη στη σπηλιά.

Electrofear via Getty Images

Η σπηλιά του Νταβέλη στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του θεού Πάνα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια υπήρξε ερημητήριο ασκητών, στους οποίους οφείλει και το παλαιότερο όνομά της «Σπήλαιον των Αμώμων».

Πήρε το όνομά της από τον φοβερό λήσταρχο Νταβέλη (πραγματικό όνομα Χρήστος Νάτσιος) με τον θρύλο να λέει ότι είχε ανακαλύψει τούνελ που οδηγούσαν στο σπίτι της αγαπημένης του Δούκισσα της Πλακεντίας.

Τα στρατιωτικά πειράματα

Στις 6 Οκτωβρίου 1977, ο «Ταχυδρόμος» δημοσιεύει αποκλειστικό θέμα για απόρρητα στρατιωτικά έργα στη σπηλιά του Νταβέλη.

Τότε ήταν που η περιοχή κηρύχθηκε στρατιωτική και φρουρούνταν. Κάποιοι είπαν ότι έφτιαξαν βάση πυραύλων του ΝΑΤΟ, μια φήμη που τροφοδοτήθηκε και λόγω της γειτονική βάση στη Νέα Μάκρη που είχε εκείνη την εποχή

Ο ερευνητής μεταφυσικών φαινομένων, Γιώργος Μπαλάνος, το 1982 έδωσε τη δική του εκδοχή για το τι συμβαίνει με τη σπηλιά με το βιβλίο του «Το Αίνιγμα της Πεντέλης». Έγραφε για απόκρυφα υπόγεια τούνελ, πυρηνικά όπλα και πειράματα που ελέγχουν το μυαλό.

Το 1990 η σπηλιά και το μυστήριο γύρω από αυτή έρχεται ξανά στις επικαιρότητα με το πρωτοσέλιδο του Έθνους που έκανε λόγο για πυρηνικά στις στοές.

Τελικά τα όποια έργα σταμάτησαν και τα τούνελ σφραγίστηκαν, όπως διαπίστωσε και ο δημοσιογράφος όταν επισκέφθηκε τη σπηλιά. Ο κ. Μακρυδόπουλος του λέει ότι το ΝΑΤΟ εξόρυξε μάρμαρο από τη Πεντέλης για να δημιουργήσει προηγμένους δορυφόρους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Όποια και αν είναι η αλήθεια», αναφέρει το BBC, «η μελέτη του Γεώργιου Παπαδέα, του 2002, συμφωνεί ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό με τη σπηλιά. Οι επιστήμονες βρήκαν σχιστόλιθο εμπλουτισμένο με γραφίτη μεταξύ των στρωμάτων του πεντελικού μαρμάρου, το οποίο καθιστά το βουνό έναν καλό αγωγό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Επιπλέον, το πεντελικό μάρμαρο διαθέτει ορισμένες ιδιότητες που το κάνουν δίνει ηλεκτρική φόρτιση κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης (οι οποίες, για τον Μακρυδόπουλο και άλλους, μπορεί να εξηγήσουν μερικά από τα παράξενα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα που παρατηρούνται εκεί, όπως ο ζαλάδα και ο αποπροσανατολισμός ). Ο Δημήτριος Παπανικολάου, καθηγητής στο Τμήμα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μελετά την Πεντέλη από το 1973, χαρακτηρίζει την όποια εμμονή με παραφυσικά φαινόμενα μέσα στο σπήλαιο ως «φαινόμενα placebo». Για τον καθηγητή, όσα συνέβησαν μέσα στο σπήλαιο τη δεκαετία του 70 και του 80 έγιναν με την προοπτική της θωράκισης του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ τα τούνελ αργότερα σφραγίστηκαν γιατί ήταν επικίνδυνα. Παραδέχεται ωστόσο ότι το μέρος έχει εάν ανεξήγητο μαγνητισμό. «Όταν η Αθήνα βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της, οι άνθρωποι αφιέρωσαν όλη την ευφυΐα τους για την εξόρυξη του καλύτερου μαρμάρου στον κόσμο. Ίσως ορισμένοι τόποι έχουν μια ξεχωριστή ενέργεια δική τους: την ενέργεια χιλιάδων ανθρώπων που κάποτε ζούσαν και ευδοκιμούσαν εκεί».

Electrofear via Getty Images

Δημοφιλή