ΔΙΕΘΝΕΣ
07/01/2020 09:15 EET | Updated 07/01/2020 10:23 EET

Το Πεντάγωνο διαψεύδει τον Τραμπ και τις απειλές του για πλήγματα στο Ιράν

Και αυτά που θέλει να κάνουν συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

ALASTAIR GRANT via Getty Images

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διαβεβαίωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν. Οι δηλώσεις ήρθαν μετά τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ  ως απάντηση στις απειλές του Ιράν για αντίποινα σχετικά με την δολοφονία του Σολεϊμανί. 

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Έσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο Έσπερ απάντησε «αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία όπως αρχαιολογικοί χώροι από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης (υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Σημειώνεται πως εν μέσω της άνευ προηγουμένου κορύφωσης της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιραν, ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υποστήριξε κατ′ επανάληψη πως οι ΗΠΑ είχαν στοχεύσει 52 ιρανικές τοποθεσίες, μερικές «σε πολύ υψηλό επίπεδο και σημαντικές για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό» και θα τις χτυπούσαν εάν το Ιράν προχωρούσε σε αντίποινα  για την δολοφονία του Σολεϊμανί σε βάρος Αμερικανών ή αμερικανικών ακινήτων.

«Τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν βόμβες και να ανατινάζουν τους ανθρώπους μας και δεν μάς επιτρέπεται να αγγίζουμε τους πολιτιστικούς χώρους τους; Δεν πάει έτσι», δήλωσε ο Τραμπ την Κυριακή, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Sponsored Post