Το Ιράν υπαναχωρεί από την πυρηνική συμφωνία

Σταματά να τηρεί τα όρια που είχαν συμφωνηθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
ASSOCIATED PRESS

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή πως υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εμπλουτίζοντας ουράνιο χωρίς περιορισμούς- ωστόσο συνεχίζει να συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί τα όρια που συμφωνήθηκαν ως προς το πυρηνικό πρόγραμμά του, και συγκεκριμένα τους περιορισμούς ως προς τις δυνατότητές του για εμπλουτισμό ουρανίου, το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου, την αποθήκευση εμπλουτισμένου υλικού και την έρευνα και ανάπτυξή του στον κλάδο.

«Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό χωρίς περιορισμούς, και με βάση τις τεχνικές του ανάγκες» αναφέρεται στην ανακοίνωση που επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση. Υπενθυμίζεται πως, σταδιακά, η Τεχεράνη πραγματοποιούσε βήματα υπαναχώρησης ως προς τη συμφωνία μετά την απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 από αυτήν και την επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα βήματα αυτά θα μπορούσαν να αντιστραφούν εάν η Ουάσιγκτον προβεί σε άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη.

H εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα στον απόηχο του θανάτου του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κοντά στη Βαγδάτη, και εν μέσω εκατέρωθεν απειλών από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Απαντώντας σε ιρανικές δηλώσεις περί σκληρής εκδίκησης για τον φόνο Σολεϊμανί, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για στοχοποίηση 52 στόχων στο Ιράν, μεταξύ των οποίων και κάποιοι «σε πολύ υψηλό επίπεδο και σημαντικούς για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα».

Η τοποθέτηση Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Ιράν, με στρατιωτικό σύμβουλο του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ να δηλώνει πως η ιρανική απάντηση θα είναι εναντίον στρατιωτικών στόχων και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, να τονίζει πως η στοχοποίηση χώρων πολιτισμού είναι έγκλημα πολέμου. Από πλευράς του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τόνισε ότι η ΗΠΑ θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και ότι κάθε στόχος που πιθανόν θα πληγεί θα είναι νόμιμος στόχος.

Στο ίδιο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή, το ιρακινό κοινοβούλιο πέρασε (μη δεσμευτικό) ψήφισμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, μετά από έκκληση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί για τερματισμό της ξένης στρατιωτικής παρουσίας.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή