Το πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Ευρώπη σε αριθμούς και ο "χρυσός αριθμός" 2,05

Πόσα παιδιά πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανανέωση μιας γενιάς (και πόσο μακριά από τον στόχο είναι οι ευρωπαϊκές χώρες).
Iuliia Burmistrova via Getty Images

Ο μέσος αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 1,53 το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.

Αυτό το ποσοστό παρέμεινε αρκετά σταθερό τα τελευταία δέκα χρόνια (1,54 το 2011), αλλά εξακολουθεί να μην είναι αρκετά υψηλό για να συντηρηθεί ο ευρωπαϊκός πληθυσμός - δηλαδή εάν δεν ληφθεί υπόψη η μετανάστευση.

Αυτό συμβαίνει γιατί το όριο για την ανανέωση μιας γενιάς υπολογίζεται ότι είναι 2,05 παιδιά ανά γυναίκα.

Το διάγραμμα του Statista, εξετάζει πού εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ήπειρο και πώς έχουν εξελιχθεί. Εξετάζει τον μέσο αριθμό παιδιών που θα γεννιόταν ζωντανά από μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της εάν περνούσε τα χρόνια της αναπαραγωγικής ηλικίας της σε διάφορές ευρωπαϊκές.

Οι τάσεις ποικίλλουν σημαντικά από μέρος σε μέρος.

Infographic: Europe’s Fertility Problem | Statista You will find more infographics at Statista

Μεταξύ 2011 και 2021, ορισμένες χώρες - όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Γερμανία - είδαν τα ποσοστά γονιμότητάς τους να αυξάνονται μεταξύ 10% και 30%, ενώ άλλες - όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία - τα είδαν πέφτουν κατά περίπου 10%.

Εάν συνεχιστεί αυτό η τάση η θέση της Γαλλία ως χώρα με το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ (1,84 παιδιά ανά γυναίκα το 2021), θα ξεπεράσει σύντομα από την Τσεχία (1,83) και η Ρουμανία (1,81).

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα (1,40), Ιταλία (1,25), στην Ισπανία (1,19) και στη Μάλτα (1,13).

Βέβαια, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από το επίπεδο των φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών απασχόλησης, οι οποίες είναι πολύ πιο περιορισμένες στη νότια Ευρώπη.

Όσο για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αφού είδαν τα ποσοστά γονιμότητάς τους να μειώνονται τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έχουν δει αύξηση για άλλη μια φορά από τη δεκαετία του 2000.

Πηγές: Eurostat, Statista

Δημοφιλή