Το ψηλότερο ATM του κόσμου βρίσκεται στην κορυφή μιας βουνοκορφής ύψους 4.693 μέτρων

Το ΑΤΜ είναι δημοφιλές τόσο στον τοπικό πληθυσμό, όσο και στους τουρίστες.
.
.
Saad.Khan.1995/Wikimedia Commons

Το μηχάνημα ανάληψης μετρητών στο μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση στα βόρεια σύνορα του Πακιστάν και στα νοτιοδυτικά σύνορα της Κίνας, σε υψόμετρο 4.693 μέτρων.

Πρόκειται για το συνοριακό πέρασμα Khunjerab Pass στη βόρεια επαρχία Gilgit-Baltistan του Πακιστάν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Odditycentral η Εθνική Τράπεζα του Πακιστάν ή NBP, εγκατέστησε το 2016 ένα ΑΤΜ σε ιλιγγιώδες ύψος 4.880 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας το το υψηλότερο ΑΤΜ στη Γη - το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες έχει καταγράψει το επίσημο ύψος ως 4.692 μέτρα.

Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας του Πακιστάν είπε στο BBC ότι για να επισκευαστεί το ATM χρειάζεται ένα άτομο να ταξιδεύψει δυόμισι ώρες ώστε να προσεγγίσει το σημείο.

Παρά το χαμηλό όγκο συναλλαγών της, η τράπεζα δεν έχει σκοπό να κλείσει το ATM. Περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια ρουπίες (18.350 δολάρια - 23.000 δολάρια) αποσύρονται από το μηχάνημα κάθε δύο εβδομάδες.

Το ΑΤΜ είναι δημοφιλές τόσο στον τοπικό πληθυσμό, όσο και στους τουρίστες.

Σύμφωνα με το Dangerous Roads, το πέρασμα Khunjerab, όπου συναντάται και το εν λόγω ΑΤΜ, είναι το υψηλότερο σημείο διέλευσης συνόρων στον κόσμο, στα 4.705 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ είναι γενικά κλειστό μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 1 Μαΐου λόγω της ποσότητας χιονιού που πέφτει στην περιοχή κάθε χρόνο.

Το Khunjerab αποτελεί μέρος της λεωφόρου Karakoram, η οποία ολοκληρώθηκε το 1979 και έχει μήκος 810 μίλια. Σύμφωνα με την Express Tribune, ο αυτοκινητόδρομος αναφέρεται, επίσης, ως αυτοκινητόδρομος «φιλίας», καθώς η κατασκευή του ήταν κοινό έργο μεταξύ του Πακιστάν και της Κίνας, με την κατασκευή του να ξεκινά το 1959 και να ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Δημοφιλή