ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2019 09:08 EET

Το Σ.Α του ΟΗΕ απαντά στις ΗΠΑ - Παραβίαση του διεθνούς δικαίου οι ισραηλινοί οικισμοί στην Δυτική Όχθη

Στο μεταξύ το Ισραήλ κλείνει παλαιστινιακούς οργανισμούς στην Ιερουσαλήμ.

Alexander Spatari via Getty Images

Χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τόνισαν την Τετάρτη ότι η θέση τους όσον αφορά τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραμένει αμετάβλητη, απορρίπτοντας πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ βάσει της οποίας δεν θεωρούνται πλέον παράνομοι.

«Κάθε εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και τις προοπτικές βιώσιμης ειρήνης», ανέφερε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στα ΗΕ Κάρεν Πιρς εξ ονόματος της χώρας της, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, των πέντε ευρωπαϊκών κρατών που είναι το τρέχον διάστημα μέλη του ΣΑ.

Η κοινή τοποθέτηση των χωρών μελών της ΕΕ δημοσιοποιήθηκε πριν από τη μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου για το Μεσανατολικό, στην οποίο ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ αρμόδιος για την ειρηνευτική διαδικασία εξέφρασε ταυτόσημη θέση.

«Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν οργή και απελπισία και υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές εγκαθίδρυσης (...) βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών», επισήμανε — μεταξύ άλλων — ο Νικολάι Μλαντένοφ [1].

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «αποκαθιστά μια ιστορική αδικία», και κατηγόρησε τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι έχουν το αυτοματοποιημένο αντανακλαστικό να υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη νέα πολιτική της Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, η οποία προστέθηκε σε μια σειρά κινήσεων υπέρ του Ισραήλ από μέρους της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ και αποτελούσε για καιρό κάτι που επιθυμούσαν ευαγγελικοί χριστιανοί στις ΗΠΑ.

Το 2016, το ΣΑ του ΟΗΕ είχε απαιτήσει να τερματιστεί κάθε εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα, εγκρίνοντας ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Πάνω από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε 200 και πλέον οικισμούς στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καθώς οι οικισμοί των εποίκων συνεχίζουν να επεκτείνονται, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις πιθανότητες να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών να σβήνουν, καθώς το Ισραήλ τους αποσπά περιοχές κρίσιμης σημασίας που θεωρητικά θα εντάσσονταν στο μελλοντικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος. 

Το Ιραήλ κείνει παλαιστινιακούς οργανισμούς στην Ιερουσαλήμ

Στο μεταξύ οι ισραηλινές αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν για έξι μήνες αρκετοί παλαιστινιακοί οργανισμοί στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσά τους τα γραφεία τηλεοπτικού δικτύου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των οργανισμών αυτών.

Τα γραφεία του Palestine TV, ενός τηλεοπτικού δικτύου που συνδέεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, η εταιρία Al-Araz όπου αυτά στεγάζονται, όπως και ένα τζαμί, ένα κέντρο υγείας και ένα γραφείο που υπάγεται στο παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας στην Ιερουσαλήμ εξαναγκάστηκαν να κλείσουν.

Ο διευθυντής αυτού του γραφείου και ο διευθυντής της εταιρίας Al-Araz στην Ιερουσαλήμ συνελήφθησαν επίσης και η ανταποκρίτρια του Palestine TV ανακρίθηκε, όπως πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο από συγκλίνουσες πηγές.

Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ στο σύνολό της πρωτεύουσά του, μια απόφαση που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους ελπίζουν να κάνουν την κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν να ιδρύσουν.

″Θα συνεχίσω να ασκώ αυστηρή πολιτική ενάντια σε κάθε απόπειρα της Παλαιστινιακής Αρχής να παραβιάσει την κυριαρχία μας στην πρωτεύουσα”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν για να δικαιολογήσει αυτό το μέτρο.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, το δίκτυο Palestine TV ”μεταδίδει ένα αντιισραηλινό και αντισιωνιστικό πρόγραμμα” όπου ”το Κράτος του Ισραήλ περιγράφεται μερικές φορές ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση”.

Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε αμέσως από παλαιστίνιους αξιωματούχους.

″Πρόκειται για τη συνέχιση της εκστρατείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενάντια σε οτιδήποτε είναι παλαιστινιακό στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ”, δήλωσε είπε η Χανάν Ασράουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Για το Παλαιστινιακό Κέντρο ανάπτυξης και ελευθερίας του Τύπου (MADA), μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το κλείσιμο των γραφείων του Palestine TV εντάσσεται ”στις προσπάθειες του Ισραήλ για να σιγήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να εμποδίζεται η μετάδοση της παλαιστινιακής εκδοχής, μέσω μιας σειράς κατασταλτικών μέτρων κατά των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων”.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost