ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2019 13:38 EET

Ακραίες φωνές στο Ισραήλ ζητούν άμεση επέκταση κυριαρχίας στους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης

Αφού σύμφωνα με τις ΗΠΑ το Ισραήλ δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο καταλαμβάνοντας ξένα εδάφη.

Mohamad Torokman / Reuters
Παλαιστίνιος διαδηλωτής τραυματισμένος από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Δυτική Όχθη και κοντά σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς (16 Νοεμβρίου 2019)

Η απόφαση των ΗΠΑ να μην θεωρεί πλέον τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου προκαλεί κύμα ενθουσιασμού στο Ισραήλ σε αξιωματούχους που κινούνται στον χώρο της άκρας δεξιάς και βυθίζει στην οργή και την απόγνωση του Παλαιστίνιους.

Ομάδες εποίκων και κρατικοί αξιωματούχοι μεταφράζουν τις δηλώσεις του αμερικανού υπ.Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ως μία αναγνώριση πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου το Ισραήλ να αναλάβει τον μόνιμο έλεγχο των οικισμών. Μια τέτοια κίνηση φυσικά εκτιμάται πως θα σημάνει και τον τερματισμό κάθε ελπίδας των Παλαιστινίων για μια αναγνωρισμένη κρατική οντότητα.

Ο σκληροπυρηνικός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Αγιελέτ Σακέντ σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως «ο εβραϊκός λαός έχει το νομικό και ηθικό δικαίωμα να ζήσει στα εδάφη της αρχαίας πατρίδας του. Τώρα είναι η στιγμή να επεκτείνουμε την κυριαρχία μας σε αυτές τις κοινότητες».

Το Συμβούλιο Yesha, η κύρια ισραηλινή οργάνωση εποίκων, κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να διεκδικήσει αμέσως κυριαρχία επί των παράνομων οικισμών στην υπό κατάληψη περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο, πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στο Ισραήλ ο απερχόμενος τότε πρωθυπουργός, Μπάντζαμιν Νετανιάχου δήλωνε πως σκόπευε να προχωρήσει στην προσάρτηση των εβραϊκών οικισμούς χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως η εκλογική αναμέτρηση δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτές τις μέρες λήγει η προθεσμία που έχει λάβει ο αντίπαλος του Νετανιάχου Μπένι Γκάντζ για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στο μεταξύ στην Παλαιστίνη, ο Χανάν Ασράουι ανώτερος αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ ΗΠΑ δεν έχουν το «δικαίωμα να ξαναγράψουν το Διεθνές Δίκαιο». «Οι ισραηλινοί οικισμοί αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αποτελούν επίσης ένα έγκλημα πολέμου... Όλα αυτά είναι γεγονότα που η διοίκηση του Trump δεν μπορεί να τα αλλάξει».

Η μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται/παράγονται σε ισραηλινούς οικισμούς και εν συνεχεία εξάγονται πρέπει να φέρουν κατάλληλη επισήμανση προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει την προέλευση του προϊόντος. Η απόφαση φυσικά προκάλεσε ικανοποίηση στους Παλαιστινίους και σε οργανώσεις που αγωνίζονται κατά του παράνομου ισραηλινού εποικισμού αλλά έφερε εκνευρισμό στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας- που ηγείται κόμματος που τάσσετια υπέρ των εποίκων- δήλωσε μάλιστα, λίγο πριν τις ανακοινώσεις Πομπέο πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να δώσουν την «κατάλληλη απάντηση στην υποκριτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Ο Τραμπ, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των πιο σκληροπυρηνικών, εθνικιστών του Ισραήλ αλλάζοντας πλήρως την πολιτική της Ουάσινγκτον στο Παλαιστινιακό. Υπενθυμίζεται η απόφαση για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ σηματοδοτώντας την αναγνώριση της ως πρωτεύουσα και παρά την διεκδίκηση αυτής και από τους Παλαιστινίους. Επίσης μείωση την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους και έκλεισε τα διπλωματικά γραφεία τους στην Ουάσινγκτον.

«Η προεδρία Τραμπ έδωσε τα πάντα στον Νετανιάχου» σχολίασε η Ντιάνα Μπούτου πρώην σύμβουλος του Μαχμούντ Αμπάς Mahmoud Abbas. «Τώρα συνεχίζει να ικανοποιεί τη λίστα με τις επιθυμίες του Νεταναιάχου». Καθώς όμως ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό σχεδόν 20 χρόνια, τονίζει πως γενικότερα η αμερικανική πολιτική κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και δεκαετίες.

«Δεν πρόκειται μόνο για τον Τραμπ, όσο κακός είναι και αν είναι...Τα είδαμε όλα αυτά να συμβαίνουν κατά τις διαπραγματεύσεις. Υπήρξε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια να υποτιμηθεί το θέμα των παράνομων οικισμών. Το Ισραήλ έλαβε το μήνυμα πως η ισχύς κάνει τα πάντα να δίκαια».

Πηγή: The Guardian,