Το σύνδρομο των «μαλλιών που δεν χτενίζονται» είναι πραγματικό και μια πολύ σπάνια γενετική πάθηση

Όλοι έχουν προβλήματα με τα μαλλιά τους κατά καιρούς, αλλά για περίπου 100 άτομα σε όλο τον κόσμο, η δυσκολία χτενίσματος των μαλλιών, αποτελεί μια πραγματικά ιατρική υπόθεση.

Το σύνδρομο αυτό, γνωστό και ως «σύνδρομο γυάλινων μαλλιών», είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το σχηματισμό και το σχήμα των τριχοθυλακίων, όπως αναφέρει το BuzzFeed. Τα άτομα με την αυτή την πάθηση έχουν την τάση να έχουν ξηρά, ατίθασα μαλλιά που δεν μπορούν να χτενιστούν. Μακραίνουν πιο αργά από τον κανονικό ρυθμό και έχουν συνήθως ξανθό χρώμα ή σταχτί. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα εξαφανίζονται με την ηλικία.

Παρόλο που υπάρχουν μόνο 100 τεκμηριωμένες καταστάσεις τέτοιου είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, μια από τις κορυφαίες ερευνήτριες, η Regina Betz από το Γερμανικό Πανεπιστημίο της Βόννης, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι που έχουν το σύνδρομο αλλά δεν έχουν διαγνωστεί. Υπάρχει η αντίληψη ότι ο Αϊνστάιν είχε αυτή την πάθηση, αλλά χωρίς γενετική εξέταση, είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε σίγουρα.

Ένα παράδειγμα από τους λίγους ανθρώπους με αυτό το σύνδρομο, είναι η Taylor McGowan, ένα μικρό κορίτσι 18 μηνών στην Αμερική. Οι γονείς της έστειλαν δείγματα αίματος για να εξετάσουν αν ήταν φορείς της γονιδιακής μετάλλαξης και τα αποτελέσματα επέστρεψαν θετικά για παραλλαγές του PADI3, ενός από τα τρία γονίδια που ήταν υπεύθυνα για το σύνδρομο.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό ιστότοπο IFL Science, η κατάσταση είναι υπολειπόμενη, πράγμα που σημαίνει ότι «παρουσιάζεται μόνο όταν τα άτομα λαμβάνουν το μεταλλαγμένα γονίδιο και από τους δύο γονείς». Γι′ αυτό το φαινόμενο είναι τόσο ασυνήθιστο.

Πηγή: Mental Floss