Τουρκία: Αρχές Ιουλίου η έναρξη γεωτρήσεων από το δεύτερο γεωτρύπανο, Yavuz

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε πως το Fatih κάνει ήδη γεώτρηση.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία θα βγάλει στη θάλασσα την Πέμπτη δεύτερο πλοίο- γεωτρύπανο, που θα αρχίσει ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο κοντά στην Κύπρο στις αρχές του Ιουλίου, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει ήδη ένα πλοίο, το Fatih στην περιοχή. Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ντονμέζ είπε ότι το πλοίο συνεχίζει τις γεωτρήσεις σε περιοχή στα δυτικά της κύπρου.

«Το δεύτερο πλοίο μας είναι σχεδόν έτοιμο. Θα βγάλουμε το γεωτρύπανο Yavuz μας την Πέμπτη» είπε για το δεύτερο πλοίο.

«Αυτοί που προσπαθούν να διώξουν την Τουρκία έξω από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, μα δεν μπορούν να το πουν» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο Fatih, είπε πως η γεώτρηση βρίσκεται στα 3.000 μέτρα και ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο «Finiki 1».

«Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. «Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί».

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή