Τουρκία: Δέκα ανθρώπους εντόπισαν και απεγκλώβισαν οι έλληνες διασώστες στο Χατάι

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Τουρκία στέλνει η Ελλάδα, με πέντε πτήσεις απο το "Ελ. Βενιζέλος" .
|
via Associated Press

Πέντε άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί μέχρι στιγμής από την ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην διάρκεια των επιχειρήσεων της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία, που κατάρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς, άλλοι πέντε άνθρωποι δεν κατάφεραν να διασωθούν ζωντανοί παρά τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα:

- ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
- ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
- ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
- μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα:

- ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
- ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
- ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
- μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Τουρκία στέλνει η Ελλάδα, με πέντε πτήσεις απο το ”Ελ. Βενιζέλος”

Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα