Τουρκία: Εντολή σύλληψης 122 στρατιωτικών για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Επιχείρηση σε εξέλιξη σε πολλές επαρχίες.
carlotoffolo via Getty Images

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 122 στρατιωτικών ως υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έγινε γνωστό από εισαγγελείς και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει τη βάση του στις ΗΠΑ, ότι είναι ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η αστυνομία εξαπέλυσε μια επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, είπαν εισαγγελείς της πόλης. Οι αρχές έχουν επίσης εξαπολύσει χωριστές επιχειρήσεις στη δυτική επαρχία της Σμύρνης και την κεντρική επαρχία του Ικονίου, πρόσθεσε το Ανατολή.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και περιμένουν να δικασθούν, ενώ περίπου 150.000 εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, τις ένοπλες δυνάμεις και αλλού έχουν παυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της καταστολής.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει την έκταση της καταστολής λέγοντας πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να φιμώσει τους διαφωνούντες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα λογω της σοβαρότητας της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία και έχει υποσχεθεί πως θα εξαφανίσει το δίκτυο του Γκιουλέν από τη χώρα.

Η αστυνομία με έδρα τη Σμύρνη αναζητεί 42 υπόπτους εκεί και σε 17 άλλες επαρχίες, μετέδωσε το Anadolu.

Οι αρχές στο Ικόνιο αναζητούν εκεί και σε άλλες 25 επαρχίες άλλους 40 υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους στρατιώτες εν ενεργεία, μετέδωσε το πρακτορείο.

Από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε πως άλλοι 40 ύποπτοι, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, αναζητούνται στην πόλη και σε άλλες 14 επαρχίες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή