ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/10/2021 20:48 EEST

Τουρκικές απειλές για τις κυπριακές γεωτρήσεις: «Θα δώσουμε απάντηση στο πεδίo»

Δηλώσεις από τον Τανζού Μπιλγκίτς, εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ.

via Associated Press

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου κάνουν βήματα για να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε την Πέμπτη ο Τανζού Μπιλγκίτς, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στα περί ελληνικών και κυπριακών ερευνών στη Μεσόγειο, σε περιοχές που, όπως υποστήριξε, είναι «δικαιοδοσίας» του ψευδοκράτους.

«Οι προσπάθειες να στείλουν σκάφη συνεχίζονται. Απαντούμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας» είπε.

Αναφερόμενος στα περί κυπριακής γεώτρησης τον Νοέμβριο, ο Μπιλγκίτς είπε πως «αν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουμε για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων...ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις».

O Μπιλγκίτς αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το πρόγραμμα των F-35, λέγοντας πως οι επιλογές είναι απλές: «Είτε επιστρέφουμε στο πρόγραμμα...είτε μας επιστρέφουν τα χρήματα». Αναφερόμενος στα περί προμήθειας/ εκσυγχρονισμού μαχητικών F-16, για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, είπε πως είναι στο τραπέζι η χρήση του επίμαχου ποσού που καταβλήθηκε (1,4 δισ. δολάρια) για τον σκοπό αυτό, κάτι που συζητάται με τους Αμερικανούς. 

Μιλώντας για το θέμα του Οσμάν Καβαλά, είπε πως «τα δικαστήρια και οι δικαστές δεν μπορούν να διαταχθούν ή να λάβουν οδηγία...από οποιαδήποτε αρχή, όργανο ή πρόσωπο...οι χώρες αυτές ξέρουν πολύ καλά πως δεν θα έπρεπε να υπάρξουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη...είναι απαράδεκτο να δίνεται τελεσίγραφο στην Τουρκία με τέτοιο τρόπο». 

Με πληροφορίες από Anadolu